Duurzaam beleggen voor zelfstandigen zonder pensioen
Beleg toekomstgericht én verantwoord

Duurzaam beleggen voor zelfstandigen zonder pensioen

MVO
Redactie Baaz

Voor veel ondernemers en zzp’ers is het opbouwen van pensioen geen vanzelfsprekendheid. Zonder verplichte pensioenregeling, zoals die vaak wél geldt voor werknemers in loondienst, ligt de verantwoordelijkheid voor financiële zekerheid na pensionering volledig bij de zelfstandige zelf. Een interessante optie om vermogen op te bouwen is duurzaam beleggen. In dit artikel lees je hoe duurzaam beleggen werkt, waarom het aantrekkelijk kan zijn voor een zelfstandige zonder pensioen, en welke overwegingen daarbij komen kijken.

Waarom is pensioenopbouw als zelfstandige belangrijk?

Zelfstandigen bouwen vaak geen pensioen op via een werkgever en vallen dus terug op hun AOW-uitkering en wat zij zelf regelen. Dat kan betekenen dat er een flink verschil zit tussen het inkomen vóór en ná pensionering. Door tijdig te starten met aanvullend vermogensbeheer, bijvoorbeeld via beleggingen, kan er op lange termijn een financieel vangnet ontstaan.

Beleggen brengt weliswaar risico’s met zich mee, maar biedt op termijn vaak meer rendement dan sparen, zeker in tijden van lage rente.

Wat is duurzaam beleggen?

Bij duurzaam beleggen wordt niet alleen gekeken naar financieel rendement, maar ook naar de impact van de beleggingen op mens, milieu en maatschappij. Denk aan bedrijven die actief zijn op het gebied van hernieuwbare energie, circulaire economie of eerlijke arbeidsomstandigheden. Ook worden beleggingen in sectoren als fossiele brandstoffen, wapens of tabak vaak uitgesloten.

Steeds meer beleggingsfondsen, banken en platforms bieden duurzame beleggingsopties aan. Deze sluiten aan bij de groeiende behoefte om financieel rendement te combineren met maatschappelijke verantwoordelijkheid.

Waarom kiezen zelfstandigen voor duurzaam beleggen?

Voor een zelfstandige zonder pensioen is duurzaam beleggen aantrekkelijk om meerdere redenen. Ten eerste biedt het een manier om gericht vermogen op te bouwen voor de lange termijn. Ten tweede sluit het aan bij persoonlijke overtuigingen: veel ondernemers zijn maatschappelijk betrokken en willen met hun keuzes bijdragen aan een betere toekomst.

Duurzaam beleggen kan via beleggingsrekeningen, lijfrenteproducten of pensioenbeleggen. Bij pensioenbeleggen gelden fiscale voordelen zolang het binnen de wettelijk vastgestelde ruimte blijft. Het opgebouwde vermogen komt dan vrij vanaf de pensioendatum en wordt periodiek uitgekeerd.

Aandachtspunten

Hoewel duurzaam beleggen sterk in opkomst is, is het belangrijk om te kijken naar de inhoud van beleggingsproducten. Niet elk fonds met een duurzaam label is even streng in de selectie. Ook blijft beleggen altijd gepaard gaan met risico’s: rendementen kunnen schommelen en resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst.

Voor een zelfstandige zonder pensioen biedt duurzaam beleggen een kans om zelf verantwoordelijkheid te nemen voor financiële zekerheid, zónder concessies te doen aan maatschappelijke waarden. Door te kiezen voor transparante en duurzame beleggingsopties, bouw je aan je toekomst én draag je bij aan die van de wereld om je heen.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie