COVID vraagt om flexibiliteit; dít is hoe je levert
Het bedrijfsleven - en elke individu waaruit het bedrijfsleven bestaat - heeft een verantwoordelijkheid om mee te bewegen met een nieuwe werkelijkheid. De lifestyle die een werkcultuur van reis- en kantoortijd in de hand werkte sluit zelden aan op een werkcultuur die om flexibiliteit en thuiswerk draait. Dus passen we het dagelijkse leven aan. Vaak met redelijk succes; het creëren van gewoontes die de thuiswerk periode prettiger maken gaat bijna intuïtief. Toch kom je met intuïtie maar zover. Het is niet raadzaam om volledig op jezelf te bouwen bij het creëren van een gezonde, nieuwe omgeving. Juist de kleine, vaak onvoorziene investeringen betalen zich in deze net zo onvoorziene realiteit uit.
De werkplek is veranderd. Waar het gros van Nederland voorheen op kantoor aanschoof om de dag door te brengen, besteden we het merendeel van de week vandaag de dag vanuit huis. Daar gaan een aantal interessante marktwendingen mee gepaard.
Laptopstands en verstelbare bureau’s werden voorheen bijna uitsluitend ingekocht door bedrijven. Totdat vrijwel iedereen van het kantoor naar de keukentafel of het thuisbureau verhuisde. Ergonomie werd buiten het kantoor nauwelijks serieus genomen, dus liet de nek- en rugpijn onder thuiswerkers niet lang op zich wachten. Als gevolg kon het aanbod van laptopstands en verstelbare monitorvoeten voor lange tijd niet op tegen de vraag.
Ergonomie is een perfect voorbeeld van kleinere investeringen die gigantisch bijdragen aan een prettige overstap naar de nieuwe realiteit. Tuur je met pijn in de nek naar de thuis-PC, dan begrijp je dat de zithouding te wensen overlaat. Lichamelijke klachten met een voordehandliggende oorzaak sporen snel aan tot verbetering. Vandaar willen we het niet over ergonomie, maar de minder voordehandliggende verbeterpunten hebben.
Stressoplossing
NCPSB (Nationaal Centrum Preventie Stress & Burn-out) onderzocht de stresstoename die met de recente overstap naar thuiswerk gepaard gaat. Het aantal dreigende burn-outs is nog nooit zo hoog geweest. Verschillende factoren, waaronder wereldwijde onzekerheid, spelen een rol. En hoewel het laatste nauwelijks te beïnvloeden is, zijn er wel degelijk verbeterpunten die je vandaag nog verder kunnen helpen.
Velen beschouwen de weggevallen reistijd als pluspunt. Tegelijkertijd loopt, fietst en beweegt Nederland minder dan voorheen. Sport en beweging hebben een gigantische invloed op mentaal welzijn. Dus dienen we de verloren beweging op te vangen.
Wellicht lijkt dat geen enkel probleem. Elke dag een blokje om - zo gepiept. In werkelijkheid is het bijzonder lastig om een actieve lifestyle te realiseren.
Allereerst dien je behoorlijk wat kilometers te maken om daadwerkelijk aan een gezonde hoeveelheid te komen. Ten tweede is het creëren van een consistente gewoonte een behoorlijke uitdaging. Het laatste geldt al helemaal wanneer je weinig affiniteit met sport en beweging hebt. Om de kans op slagen te verbeteren, dien je beweging leuk te maken. Dat brengt ons op het advies.
De smartwatch leent zich bij uitstek voor de nieuwe werkelijkheid. Hoewel de devices van tien jaar terug als gimmicky te omschrijven zijn, is tien jaar een lange tijd. Vandaag de dag weten fabrikanten een indrukwekkend aantal mogelijkheden in een device van horloge-formaat te passen.
Het gros van modellen wordt geleverd met geïntegreerde apps voor het meten van performance. Scoor je een model dat op Wear OS (Android) of Watch OS draait, dan zijn dergelijke apps niet alleen in overvloed, maar heb je tevens keuze onder dezelfde massa apps die je in Apple’s App Store en de Google Play Store vindt. Ook mobiele telefonie is in sommige gevallen mogelijk.
Bij elkaar opgeteld beschik je over een slim horloge dat bewegen leuker kan maken, en daarmee helpt om de mentale klap van de transitie naar thuiswerk op te vangen. Die klapt blijft hard, maar zullen we toch moeten zien te incasseren. Elk beetje helpt.