De 10 belangrijkste signalen van een dreigende burn-out

De 10 belangrijkste signalen van een dreigende burn-out

Redactie Baaz

De vraag ‘Hoe gaat het met je?’ wordt standaard beantwoord met ‘druk, druk, druk’. Het gezin vraagt aandacht, we willen sporten en een bruisend leven hebben op sociale media. Maar al die ballen in de lucht heeft een keerzijde. Ruim 1 op de 7 Nederlanders kampt met burn-out klachten als vermoeidheid en een leeg gevoel. Hoe voorkom je dat deze klachten bij jouw werknemers resulteren in een daadwerkelijke burn-out? Bij welke signalen moeten de alarmbellen gaan rinkelen? Met deze checklist weet je waar je op kunt letten.

Voorkomen is beter dan genezen: dat geldt zeker voor een burn-out. Eenmaal opgebrand, kan het herstel lang duren. Dat is vervelend voor je werknemer, maar ook voor jou. Langdurig ziekteverzuim brengt kosten, onzekerheid en administratieve rompslomp met zich mee. Dus herken je meerdere van deze signalen bij je werknemer? Trek dan tijdig aan de bel.

1. Minder concentratie

Waar je werknemer voorheen geen moeite had zich op zijn taak te focussen, is hij nu snel afgeleid. Hij tuurt wat voor zich uit en is er met zijn gedachten niet bij. Ook heeft hij moeite beslissingen te nemen en reageert hij niet meteen als je iets vraagt.

2. Vergeetachtigheid

‘Moest dat verslag vandaag opgestuurd worden? Dat is compleet langs me heen gegaan…’ Af en toe iets vergeten kan iedereen overkomen, maar bij deze werknemer gebeurt het wel erg vaak.

3. Reacties zijn kortaf

Wanneer je je werknemer ergens op wijst, reageert -ie kortaf. Het enthousiasme is uit zijn stem verdwenen, die nu eerder mat en energieloos klinkt.

4. Meer fouten

Vaker dan voorheen moet zijn werk gecheckt worden, want je kunt er niet meer van uitgaan dat je werknemer foutloos werk levert. Of het nu gaat om slordige spel- en rekenfouten of om fouten met grotere consequenties.

 5. Verminderde productiviteit

Over dezelfde hoeveelheid werk doet je werknemer langer dan vroeger. Het werk laat dus op zich wachten en ook e-mail wordt laat – of helemaal niet – beantwoord. Ook draagt deze werknemer in vergelijking met collega’s minder bij aan vergaderingen.

6. Vaker te laat komen

Het gebeurt iedereen weleens: de brug stond open, iemand heeft zich verslapen, de kinderen moesten nog naar school. Maar deze werknemer is wel erg vaak te laat, en dan niet vijf minuten, maar minstens een kwartier. Hij komt verward aan en lijkt maar geen verandering in deze gewoonte te kunnen brengen.

7. Langer aanwezig blijven

Wanneer de laatste werknemers hun laptop dichtklappen, zit hij nog steeds achter zijn bureau. Het werk komt maar niet af en de to-dolijsten stapelen zich op.

8. Slechtere lichamelijke conditie

Je werknemer ziet er vermoeid uit: hij heeft wallen onder zijn ogen, transpireert veel, is afgevallen of juist aangekomen. Ook klaagt hij over pijntjes: hoofdpijn, migraine of een stijve nek, schouders of rug.

9. Veranderende stemming

Voorheen had je werknemer ook wel eens een mindere dag, maar dat overkomt iedereen. Nu is hij opvallend vaak prikkelbaar, geïrriteerd, cynisch of zelfs geëmotioneerd. Ook als hij juist vlak overkomt, kan dat wijzen op een naderende burn-out.  

10. Vaker ziekmelden

De laatste paar weken heeft je werknemer zich al meerdere keren ziekgemeld. Een griepje? Waarschijnlijk is er meer aan de hand.

Herken je meerdere van deze signalen? Dan ligt er wellicht een burn-out op de loer. Een goede reden om het gesprek aan te gaan met je werknemer en maatregelen te nemen. Let wel: niet alle signalen hoeven aanwezig te zijn voordat je van een (dreigende) burn-out kunt spreken. Iedereen is anders. Ben je net te laat en zit je werknemer al thuis op de bank? Een persoonlijke aanpak draagt bijna altijd bij aan het verkorten en voorkomen van verzuim. Een verzuimverzekering kan je daarbij helpen. Met een zo’n verzekering krijg je een persoonlijke ondersteuning: zowel de werkgever, als de werknemers. Zodat ze na ziekte weer snel en gemotiveerd aan het werk kunnen.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie