De 4 meest voorkomende oorzaken van letselschade

De 4 meest voorkomende oorzaken van letselschade

Redactie Baaz

Een ongeluk zit in een klein hoekje, en letselschade kan iedereen overkomen. Het gebeurt vaak op de meest onverwachte momenten: een auto die niet op tijd remt, een gladde vloer waarop je uitglijdt, of een medische ingreep die misgaat. In deze blog vertellen we de 4 meest voorkomende vormen van letselschade en geven we tips over wat je kunt doen als je hiermee te maken krijgt.

1. Verkeersongevallen

Verkeersongevallen zijn de grootste veroorzaker van letselschade. Denk aan kop-staart botsingen, aanrijdingen op het zebrapad, of fietsers die over het hoofd worden gezien. De schade kan variëren van lichte verwondingen, zoals kneuzingen, tot ernstige letsels zoals botbreuken of hersenletsel.

Wat kan je het best doen na een verkeersongeval?

  • Noteer de gegevens van de betrokken partijen.
  • Maak foto’s van het ongeval, de voertuigen en eventuele verwondingen.
  • Vul samen een schadeformulier in.
  • Ga altijd langs een arts, ook bij lichte klachten.

2. Bedrijfsongevallen

Een ongeluk op de werkvloer kan vervelende gevolgen hebben. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren door het werken met onveilige machines, onvoldoende instructies of een slechte werkomgeving. Werkgevers zijn verplicht om te zorgen voor een veilige werkplek en goed beschermingsmateriaal.

Voorbeelden van bedrijfsongevallen:

  • Een val van een ladder of steiger.
  • Een ongelukje door verkeerd gebruik van gereedschap.
  • Een ongeluk met gevaarlijke stoffen.

Als werknemer heb je vaak recht op een schadevergoeding als je letsel oploopt tijdens het werk. Je kan het best een jurist inschakelen om je hierbij te helpen. 

3. Medische fouten

Medische fouten zijn een veelvoorkomende oorzaak van letselschade. Dit kan gaan om een verkeerde diagnose, een fout tijdens een operatie of het voorschrijven van verkeerde medicijnen. De gevolgen kunnen variëren van tijdelijke klachten tot levenslange beperkingen.

Wat kun je doen bij een medische fout?

  • Verzamel medische rapporten en andere belangrijke documenten.
  • Vraag een second opinion bij een andere arts.
  • Schakel een letselschadejurist in die ervaring heeft met medische claims.

4. Slippen en vallen

Een val over een gladde vloer of losliggende tegels kan vervelende verwondingen veroorzaken, zoals gebroken botten of hersenschuddingen. Vaak is de eigenaar van de ruimte verantwoordelijk voor het voorkomen van ongelukken. Denk bijvoorbeeld aan een supermarkt waar niet is gewaarschuwd voor een natte vloer.

Wat kun je doen na een val?

Maak foto’s van de plek waar je bent gevallen.

Vraag of er getuigen zijn die je verhaal kunnen bevestigen.

Laat je letsel documenteren door een arts.

Wat te doen bij letselschade?

Bij letselschade is het belangrijk snel te handelen: verzamel bewijs, schakel een jurist in en houd je kosten bij. Een ervaren letselschade jurist kan je helpen om een eerlijke schadevergoeding te krijgen!

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie