De inkomstenbelastingaangifte 2021: met deze drie corona-effecten moet je als ondernemer rekening houden

De inkomstenbelastingaangifte 2021: met deze drie corona-effecten moet je als ondernemer rekening houden

Redactie Baaz

Auteur: Raymond Barkman, fiscalist bij Nextens, fiscale kennisbank en leverancier van aangiftesoftware

Vorige week was het 1 maart. De dag dat de IB-aangifteperiode begint; de periode waarin je je inkomstenbelasting (IB) kunt doen. Nederlanders in loondienst zien met een paar keer doorklikken of zij geld terugkrijgen of moeten betalen, maar voor ondernemers is het een periode van jaarrekeningen opmaken, onderbouwende bewijsstukken verzamelen en cijfers boven water krijgen.

Een ingewikkelde periode waar de meeste ondernemers hulp bij krijgen van een boekhouder of fiscaal adviseur. Maar je wilt ook niet blindvaren op zijn kennis of hebt deze luxe niet. Daarom delen wij in deze blog drie corona-effecten waar je rekening mee moet houden in de IB-aangifte van 2021. Want ook al leven we inmiddels twee jaar lang met corona, er waren in het belastingjaar 2021 nog steeds uitzonderingen op de normaal geldende fiscale regels. En die kunnen je veel geld opleveren óf kosten. Lees mee en kijk wat voor jou van toepassing is.

Het urencriterium: niet heel 2021 is vrijgesteld van bewijslevering

We beginnen met de belangrijkste: als ondernemer heb je recht op diverse fiscale faciliteiten voor ondernemers. Denk bijvoorbeeld aan de zelfstandigenaftrek, meewerkaftrek, speur- en ontwikkelingswerkaftrek en de oudedagsreserve. Faciliteiten waar je maar wat graag gebruik van maakt; het levert je immers geld op. Maar om er aanspraak op te kunnen doen, ben je als ondernemer verplicht aan te tonen dat je gemiddeld 24 uur per week aan je onderneming werkt. Over een heel jaar is dat in totaal 1225 uur. En dat is een probleem als je afgelopen jaar verplicht je zaak moest sluiten wegens lockdowns, bijvoorbeeld als horecaondernemer, masseur of kapper.

Daarom heeft de overheid de eerste helft van 2021 vrijgesteld van dit urencriterium: over die periode hoef je niet aan te tonen hoeveel uur je aan je onderneming gewerkt hebt. Alleen kende ook de tweede helft van 2021 lockdowns. En daar ligt het risico: van die maanden moet je wel aantonen dat je per week gemiddeld 24 uur voor je onderneming hebt gewerkt. Ook als je onderneming verplicht dicht was. Wees je daarvan dus bewust en verzamel die bewijslasten, want niemand wil zijn fiscale faciliteiten verliezen.

Herinvesteringsreserve mag je langer aanhouden

Stel; je bent al een tijd lang ondernemer, hebt meerdere bedrijfspanden en verkoopt één daarvan met winst voordat de coronacrisis uitbreekt. Het was de bedoeling dat je met dat geld binnen drie jaar een nieuw pand zou kopen, maar wegens de crisis wacht je er al een tijdje mee. Normaliter zou je het vermogen dat vrij is gekomen, de herinvesteringsreserve genoemd, met zo’n dergelijke verkoop na drie jaar opnieuw hebben moeten investeren. Die drie jaar wordt de herinvesteringstermijn genoemd. Investeer je het bedrag niet opnieuw binnen drie jaar, dan moet je die reserve tot je ondernemingswinst rekenen en het in de IB-aangifte opnemen. En dat kost je veel geld.

Maar de belastingdienst snapt dat de coronacrisis niet de periode is geweest om risico’s te nemen en veel ondernemers hun herinvesteringsreserve niet hebben kunnen investeren. Daarom is de herinvesteringstermijn verlengd: als in 2021 de termijn van drie jaar zou verlopen, heb je nu nog iets langer de tijd om je investering te doen en hoef je hem dit jaar dus niet op te nemen in je IB-aangifte. Het enige dat je moet doen is aantonen dat je wel al in 2021 wilde herinvesteren, maar dat door de coronalockdowns vertraging in de uitvoering is gekomen.

Middelen, middelen, middelen

Tot slot een belangrijke tip die geen door corona ontstane uitzondering is, maar die je mogelijk wel veel geld kan besparen. Namelijk: kijk of je kunt middelen. Middelen is het bij elkaar optellen van inkomens van verschillende jaren, om zo tot een lager gemiddeld salaris te komen, waardoor je minder belasting hoeft te betalen. We hebben immers een progressief stelsel binnen de inkomstenbelasting. Een regeling die altijd al interessant is, maar door corona voor veel meer ondernemers relevant. Mogelijk had je in 2019 namelijk een top jaar, waardoor je een mooi jaarinkomen behaalde en daarvoor de passende belasting betaalde. Vervolgens kwam de coronacrisis en zakte je omzet in 2020 en 2021. Door de inkomens van die drie jaren bij elkaar op te tellen, wordt het gemiddelde inkomen een stuk lager. Het gevolg: je kunt een deel van het belastinggeld dat je in 2019 betaalde terugkrijgen. Dat is het checken waard.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie