Waarom Nederlanders minder willen werken in het buitenland
De Verenigde Staten zijn niet langer een van de drie populairste werkbestemmingen voor Nederlanders die tijdelijk in het buitenland willen werken. Dat blijkt uit recent onderzoek van Intelligence Group. Voor het eerst noemt minder dan 1 op de 5 respondenten de VS nog als voorkeursland. Vier jaar geleden was dat nog bijna 4 op de 10.
Historische daling in populariteit
De VS stonden jarenlang steevast in de top 2 van landen waar Nederlanders graag zouden willen wonen en werken, vaak samen met Spanje. Maar nu is de belangstelling sterk gedaald: slechts 19% van de ondervraagden noemt de VS nog als voorkeurslocatie – een halvering ten opzichte van de 38% vier jaar geleden. Daarmee is het land voor het eerst uit de Nederlandse top 3 verdwenen.
Geert-Jan Waasdorp, onderzoekdirecteur van Intelligence Group: “Het beleid van Trump lijkt te werken – mensen willen steeds minder graag naar Amerika om er te wonen en te werken. In de internationale war for talent is dat een verslechtering van de uitgangspositie van de VS. Maar ik moet erbij zeggen: wereldwijd zijn de VS nog steeds de nummer-1 als favoriete werkland. Alleen: als ik de trend zo bekijk, denk ik dat het nog maar een kwestie van tijd is voordat dat verandert.”
Breed zichtbaar in Europa
De trend beperkt zich niet tot Nederland. Ook in andere Europese landen verliest de VS terrein. In België geven werkenden nu de voorkeur aan Frankrijk, Spanje en zelfs Canada. In Duitsland is de VS nog wel tweede op de ranglijst, maar voor het eerst noemt minder dan 30% het land nog als voorkeursbestemming – ook daar een forse daling.
Verschuivend beeld en reisadvies
De verslechterde reputatie van de VS lijkt meerdere oorzaken te hebben. Reisbureaus melden een forse daling in toerisme naar de VS, ondanks de lagere dollarkoers. Daarnaast is er recent een verscherpt reisadvies afgegeven voor lhbti+’ers. Ook daalt wereldwijd het vertrouwen in de rol van de VS als positieve kracht op het wereldtoneel – vooral sterk zichtbaar in Nederland en Canada, aldus onderzoeksbureau Ipsos.
Omgekeerde beweging: wetenschappers zoeken toevlucht in Europa
Opvallend genoeg is er tegelijkertijd een tegenovergestelde beweging gaande. De universiteit van Aix-Marseille in Frankrijk ontving recent honderden aanvragen van Amerikaanse academici voor haar nieuwe programma ‘Veilige plaats voor de wetenschap’. In dit ‘wetenschappelijk asiel’-programma kunnen Amerikaanse onderzoekers drie jaar lang financiering krijgen om hun werk voort te zetten – een direct gevolg van bezuinigingen door president Trump en Elon Musk op wetenschappelijke instellingen.
Vooruitblik: van favoriet naar twijfelgeval?
Ondanks de scherpe daling is de VS wereldwijd nog steeds de nummer-1 werkbestemming. Toch lijkt het draagvlak snel te verdwijnen, met name onder Europese kenniswerkers. “De aantrekkelijkheid van een land als werklocatie is cruciaal in de wereldwijde strijd om talent,” aldus Waasdorp. “En de cijfers tonen aan dat de Verenigde Staten daarin een flinke stap terug doen.”