De pensioenplannen op een rij

De pensioenplannen op een rij

Redactie Baaz
Het is een veelbesproken onderwerp op de arbeidsmarkt: het pensioen. Het verouderde model is spoedig aan verandering toe, zeker voor ZZP'ers die niet of nauwelijks pensioen opbouwen. Wouter Koolmees is namens het kabinet hard aan het werk om de wijzigingen eindelijk te bewerkstelligen. Hier lees je alvast de pensioenplannen die waarschijnlijk tot uitvoering worden gebracht.

1. Plan voor ZZP'ers

Wouter Koolmees is allereerst bezig met een plan om het groeiend aantal ZZP'ers en uitzendkrachten een pensioen te laten opbouwen. Nu gebeurt dit in de praktijk namelijk niet of nauwelijks. Het onderdeel van het nieuwe pensioenplannen is om te kijken hoe ook zíj kunnen sparen voor een toekomstig pensioen.

2. AOW-leeftijd

De bonden blijven ondertussen stelligen over de AOW-leeftijd. Het kabinet pleit voor maatwerk. Dit zou betekenen dat in sectoren waar het werk zwaar is de leeftijden worden aangepast, terwijl in de andere beroepsgroepen de leeftijden blijven stijgen.

3. Stijging pensioenleeftijd

Over dat stijgen gesproken: het kabinet blijft in de pensioenplannen vasthouden aan de stijging van pensioenleeftijden wanneer de gemiddelde leeftijd van de mens stijgt. Wél gaf Koolmees in het Algemeen Dagblad aan te willen kijken of de stijging van deze leeftijden ook in een goede gezondheid gebeurt.

LEES OOK: Waarom zekerheid voor ZZP'er en opdrachtgever vooraf zo belangrijk is...

4. Gesprekken linkse oppositie

Het kabinet is momenteel in gesprek met verschillende linkse partijen, zodat het voor een meerderheid in de eerste kamer kan zorgen. Voor ‘zware beroepen’ wil de linkse oppositie dat het kabinet de boete op vroegpensioenregelingen voor werkgevers afschaft. Daarnaast willen de vakbeweging en de linkse partijen dat zelfstandigen ook pensioen gaan opbouwen. 

5. Sterke punten behouden

Het nieuwe pensioenstelsel moet volgens Koolmees meer keuzevrijheid geven aan de pensioendeelnemers, maar tegelijkertijd moeten de sterke punten uit het huidige systeem blijven bestaan. Als sterke punten noemt hij verplichte pensioenopbouw, collectieve uitvoering en risicodeling, fiscale ondersteuning en ruimte voor nabestaanden- en arbeidsongeschiktheidspensioen.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie