De werktelefoon maakt een comeback (en dat is heel goed nieuws)
Steeds meer overheden en organisaties verbieden hun werknemers om TikTok op hun telefoon te gebruiken. Niet omdat de app zo verslavend is – dat is het ook – maar omdat de angst bestaat dat de Chinese overheid via TikTok gegevens in kan zien.
Onbedoeld gevolg: de werktelefoon maakt een comeback. Verizon heeft het in de VS over een stijging van 50 procent van de verkoop van zakelijke telefoons. Dat is goed nieuws voor werkend Nederland. Betekent de comeback van de werktelefoon ook de terugkeer van de scheiding tussen werk- en privéleven?
Kantoormedewerkers zijn sinds de pandemie steeds langer bereikbaar en hebben het gevoel altijd ‘aan’ te moeten staan. Tegelijkertijd is er een ongekend hoog aantal burnouts en stressklachten. Nu er een gigantisch personeelstekort is, is het belangrijk dat werknemers niet opbranden. Duurzame inzetbaarheid betekent dus ook dat je soms ‘uit’ mag staan.
Met name theoretisch opgeleiden werken over zonder ervoor betaald te worden. 74 procent van de theoretisch opgeleide werkers geeft aan weleens over te werken, bij praktisch opgeleiden is dat 29 procent. Het lijkt normaler om iemand onbetaald, buiten werktijd een mail te laten beantwoorden, dan een muurtje te laten metselen. Er zijn weinig kapper die gratis knippen omdat het zondag is.
Misschien denk je: dat ene werkmailtje na klokslag vijf uur, wat maakt dat uit? Nederlanders werken gemiddeld drie uur per week over. Jaarlijks gaat het om ruim 20 miljard euro aan onbetaald overwerk, zo’n 3200 euro per persoon. De PvdA diende een voorstel in dat werknemers het wettelijke recht geeft om in hun vrije tijd onbereikbaar te mogen zijn. Dat voorstel heeft het helaas niet gehaald. Hoopgevend nieuws: zorgpersoneel mag nu wel onbereikbaar zijn.
De werktelefoon zorgt er misschien voor dat er weer een scheiding tussen werk en privé komt. Laat dat het onbedoelde, positieve effect van TikTok zijn.