Dit is wat je moet weten over personeel aannemen via payrolling

Dit is wat je moet weten over personeel aannemen via payrolling

Redactie Baaz

Sinds de coronacrisis zit het aantal bedrijven in Nederland in de lift. Tegelijkertijd kampen we ook met een groot personeelstekort. Als startende ondernemer kan het spannend zijn om personeel aan te nemen, omdat hier ontzettend veel bij komt kijken. Gelukkig zijn er andere experts die dit voor je kunnen oppakken zodat jij je kunt richten op de groei van je nieuwe bedrijf.

Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om personeel aan te nemen via payrolling waarna je aan de slag kunt gaan met flexibele werknemers en flexibele omstandigheden. Er zitten verschillende voordelen én nadelen aan op deze manier personeel vergaren. In dit artikel vertellen we je meer hierover en over payrolling van Mettom.

Wat houdt payrolling precies in?

Als ondernemer kun je personeel op basis van payrolling inhuren. Dat doe je bij een bedrijf dat hierin gespecialiseerd is. Zo'n payrollbedrijf beschikt over beschikbaar personeel dat voor jou aan de slag kan gaan. Zij blijven onderdeel van het payrollbedrijf, maar ze werken wel voor jouw organisatie. Je kunt zo'n bedrijf dus ook wel zien als een soort uitlener van goede werknemers. Wanneer je kiest voor payrolling bepaal jij alsnog het salaris en heb je zeggenschap over de taken van de werknemer. De overige lasten waarmee een werkgever normaal te maken krijgt horen bij het payrollbedrijf.

Dat houdt bijvoorbeeld in dat dit bedrijf de loonheffing regelt en de sociale verzekeringspremies betaalt. Let er goed op of dat ook daadwerkelijk gebeurt, aangezien de Belastingdienst jouw organisatie anders aansprakelijk kan stellen. Wat betreft de arbeidsvoorwaarden van je bedrijf is het zo dat werknemers vanuit een payrollbedrijf zich daar ook aan moeten houden. De uitlener moet de werknemers vooraf al op de hoogte stellen van deze voorwaarden. Deze payrollwerknemers hebben vanuit dat bedrijf dezelfde bescherming voor bijvoorbeeld ontslag als een normale werknemer zou hebben.

Voordelen van payrolling voor je organisatie

Het grote voordeel van personeel aannemen via payrolling is dat je op deze manier niet te maken hebt met allerlei werkgeverslasten.
 

Andere voordelen zijn onder andere:

  • Je hebt de sollicitaties altijd in eigen hand. Dat betekent dat je niet iedereen die zo'n payrollbedrijf beschikbaar stelt moet aannemen. Je hebt zelf de keuze welke mensen je wel of niet aanneemt via payrolling.
  • Over het algemeen is een payrollwerknemer altijd goedkoper dan een uitzendkracht. Natuurlijk moet je alsnog rekening houden met een payroll tarief vanuit de uitlener, maar je bepaalt zelf het salaris van de werknemer. Bij een uitzendbureau zit dat anders. Houd er wel rekening mee dat je een payrollwerknemer ook verplicht bent om vakantiedagen en een eventueel dertiende maand aan te bieden, tenzij dat anders aangegeven is bij het payrollbedrijf.
  • Kies je voor een goede aanbieder op het gebied van payrolling dan profiteer je van extra voordelen. Bij het bedrijf Mettom kun je bijvoorbeeld rekening op een sterke samenwerking met een vaste prijs. Tevreden medewerkers staan hierbij voorop, zodat jij samen met Mettom de beste werkgever voor je personeel kunt worden.
  • Je bespaart jezelf heel wat tijd met een payrollbedrijf. Dat bedrijf zorgt immers voor de loonuitbetaling, de salarisadministratie, de pensioenopbouw en het algehele contract. Naast weinig risico heb je dus ook te maken met tijd- en zo geldbesparing. Ideaal!

Waar je op moet letten bij personeel aannemen via payrolling

Hoewel het aannemen van personeel via payrolling dus grotendeels zonder risicio kan gebeuren, is er nog wel een aantal punten waar je op moet letten. Zo kan het bijvoorbeeld het geval zijn dat een payrollwerknemer duurder is dan een vaste werknemer. Dat komt omdat zo'n bedrijf ook altijd een percentage wil hebben. In andere woorden: als ondernemer betaal je het salaris van de werknemer én een percentage voor het payrollbedrijf. Om te kijken wat voor jou voordeliger is, is het aan te raden om de kosten tegenover de opbrengst van een vaste medewerker of payrollmedewerker te zetten. Goed personeel kan je immers ook veel geld opleveren.

Een ander onderdeel wat als nadeel kan worden gezien, is dat jij verantwoordelijk kan worden gesteld door de Belastingdienst wanneer een payrollbedrijf je personeel niet betaalt. Maar: met een zogeheten disculpatieregeling inlenersaansprakelijkheid waar je beroep op kunt doen, sluit je dit risico deels uit. Waar je tot slot rekening mee moet houden als organisatie die een payrollbedrijf inschakelt, is dat je niet in aanmerking komt voor eventuele overheidssteun wanneer dat nodig is. Neem de coronacrisis als voorbeeld: ondernemers in de horeca met payrollpersoneel hadden door de lockdowns last van omzetverlies, maar ontvingen geen steun. Het payrollbedrijf zelf wel, omdat zij de officiële werkgever blijven.

Photo Andrea Piacquadio

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie