Doijer & Kalff: “Franse verkiezingskoorts speelt goud in de kaart”

Doijer & Kalff: “Franse verkiezingskoorts speelt goud in de kaart”

Redactie Baaz

De kans is groot dat het Rassemblement National (RN) van Marine Le Pen de aanstaande Franse verkiezingen (op 30 juni en 7 juli) zal winnen. Dat leidt tot grote onzekerheden, onder meer over het Franse begrotingstekort, maar ook de euro. “Op momenten als deze zie je de twijfels over de euro weer de kop opsteken. Goud is dan een belangrijke vluchtheuvel,” stelt Reinoud Bogert, partner bij goudhandelsbedrijf Doijer & Kalff.  

RN ligt voorop in de peilingen, waarmee het waarschijnlijk is dat de radicaal-rechtse partij een grotere invloed in het parlement krijgt en mogelijk zelfs de premier mag leveren. Beleggers maken zich zorgen over de positie van Frankrijk in de EU en ook over het Franse begrotingstekort: het beleid van RN zou kunnen leiden tot hogere tekorten. 

In de dagen nadat president Macron aankondigde nieuwe verkiezingen uit te schrijven, stond de Franse aandelenmarkt onder druk. De rente op Franse staatsobligaties versus Duitse staatsobligaties steeg naar een spreadniveau die we sinds de eurocrisis in 2012 niet meer hebben gezien. In de dagen na de aankondiging steeg ook de goudprijs. Bogert legt uit: “De aanstaande verkiezingen vestigen de aandacht op een langer bestaand probleem: de staatsschulden van Frankrijk en onder andere Italië dreigen uit de hand te lopen. Brussel heeft inmiddels 7 landen op het matje geroepen omdat het begrotingstekort ver boven de norm van maximaal 3% ligt.”

Frankrijk en Italië spelen een sleutelrol. Komt een van beide landen in financiële problemen, dan zal de euro ernstig onder druk komen. Bogert: “Behalve een enorm jaarlijks begrotingstekort hebben ze ook veel te hoge staatsschulden. De EU-richtlijn is een schuldratio van maximaal 60%, Frankrijk zit boven 112%, Italië zelfs boven 138%. 

Inflatie drukt zwaar op euro 

Het anti-crisisbeleid van de ECB heeft de waarde van de euro al flink uitgehold. “We hebben zo’n 20% inflatie gehad in de laatste 4 jaar. Dat betekent dat je gemiddeld 5% per jaar hebt verloren aan koopkracht. Omdat de spaarrente dit verlies niet compenseert komt de waardevastheid van de munt in gedrang. Je verliest dus waarde als je euro’s spaart”, aldus Bogert. 

Spaarders die de inflatie optellen bij de politieke onzekerheid kiezen er volgens Bogert steeds vaker voor om een deel van hun spaargeld in goud te steken. “Goud is een klassieke manier om waarde op te slaan. De euro is dat steeds minder. “Goud fungeert als de ideale valuta ten opzichte van fiat geld. De bovengrondse goudhoeveelheid groeit minder dan 2% per jaar. Het aantal euro’s groeit veel harder, met dank aan de ECB. Onze klanten verwijzen ook steeds vaker naar hun twijfels over de euro bij hun motivatie om goud te kopen. De goudprijs is in 2024 met zo’n 16% gestegen. Op langere termijn komt de stijging uit op ongeveer 8 tot 9% gemiddeld per jaar.”

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie