Drie eigenschappen die een bedrijfshulpverlener moet hebben

Drie eigenschappen die een bedrijfshulpverlener moet hebben

Redactie Baaz

Elk bedrijf heeft (als het goed is) een BHV’er onder alle werknemers. Naast dat dit een verplichting is voor elk bedrijf, is het fijn om te weten dat er in geval van een calamiteit iemand is die in kan springen. Als je wil, kun jij er ook voor kiezen om een cursus te volgen en BHV’er te worden. Voor het bedrijf is dat natuurlijk alleen maar goed en voor jou is het positief, want ook buiten jouw werk om heb je hier heel veel aan. Twijfel je nog of het zijn van BHV’er wel iets voor jou is? De volgende drie eigenschappen zijn cruciaal voor elke BHV’er.

1: Snel schakelen

Als je bedrijfshulpverlener bent, is het belangrijk dat je snel kan schakelen. Dat houdt in dat je binnen een paar minuten op locatie kan zijn in geval van nood en dat je, als er iets aan de hand is, direct kan handelen. Wanneer er bijvoorbeeld brand is of er is een slachtoffer gevallen, is het natuurlijk belangrijk dat er geen kostbare tijd verloren gaat. Elke minuut is tijdens een ongeval natuurlijk cruciaal en daarom is het belangrijk dat je goed weet hoe je snel moet handelen en geen moment zal twijfelen.

2: Niet bang zijn

Het is ergens logisch, maar als BHV’er ben jij degene die iedereen vertrouwt en waar iedereen op moet rekenen. Daarom is het belangrijk dat je niet bang bent in bepaalde situaties. Misschien denk je nu ‘ik ben nergens bang voor’, maar wanneer het erop aan komt begint de spanning toch te stijgen. Dat is helemaal niet erg, gezonde spanning hoort er ook bij toch? Maar het moet niet ervoor zorgen dat je tegengehouden wordt bij het doen van bepaalde dingen, zoals het redden van mensen of het blussen van brand.

3: Wees betrouwbaar en beschikbaar

Als bedrijfshulpverlener ben jij degene die mensen vertrouwen en waar mensen bij terecht moeten kunnen in geval van nood. Daarom is het van noodzaak dat jij een aanspreekpunt bent waar mensen zich veilig bij kunnen voelen. Ook is het voor iedereen fijn als je altijd beschikbaar bent. Een BHV’er die eigenlijk nooit aanwezig is en die, naast het dragen van de titel, weinig doet is ook niet erg zinvol.

Denk jij dat je de taak van BHV’er aan kan en wil je het op je nemen? Doe dan snel een BHV basis cursus. Je kan dit op verschillende plekken doen. Ook kan het zijn dat het bedrijf waar jij werkzaam bent, een BHV cursus voor je kan regelen. Leg het eens neer bij jouw werkgever en bekijk de mogelijkheden.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie