Drie veelgemaakte ondernemersfouten en hoe je ze rechtzet
Fout 1: Een onderneming starten zonder na te denken over grootte
Ondernemers handelen vrijwel direct. Wanneer je een goed idee hebt wil je dat eigenlijk meteen omzetten in een tastbaar iets. Deze proactieve houding is geweldig, maar kent ook z’n nadelen. Zo vergeet je vaak te kijken naar de vervolgstappen. Het advies luidt: kijk naar je idee als een punt op een kaart en bekijk de omliggende gebieden. Lost jouw product of dienst iets op voor de mensen in je omgeving? En hoe zit het met de mensen in andere steden, provincies of zelfs landen? Maak een goed uitbreidingsplan, je weet namelijk nooit hoe snel het kan gaan.
Fout 2: De focus op de mensen verliezen
Natuurlijk zijn er een aantal factoren die het succes van jouw product of dienst bepalen. Zo heb je een goede product-marktcombinatie nodig, evenals de juiste strategie en de potentie om te groeien in de markt. Maar waar doe je het uiteindelijk allemaal voor? Juist, voor de mensen. En dat is belangrijk om te allen tijde te onthouden. Dit gaat natuurlijk om de klanten, maar ook zeker om de mensen om je heen, je collega’s, vrienden en familie.
Fout 3: Niet om hulp durven vragen
Eén van de voornaamste redenen om voor jezelf te beginnen is de onafhankelijkheid die je erbij krijgt. Je kan en mag alles zelf doen. Maar soms is dat gewoon niet mogelijk. Wanneer je merkt dat iets niet lekker loopt, schroom dan niet om hulp in te schakelen. Het is echt geen schande, integendeel, als je niet om hulp vraagt is de kans groot dat het probleem uit de hand loopt en dat je het misschien niet redt. Om dit te voorkomen is het slim om een paar goede mentoren te zoeken. Mede-ondernemers die ook in jouw schoenen hebben gestaan kunnen je alles leren. Hou die contacten warm, ook als je ze even niet nodig hebt. Je kunt er altijd op terugvallen.