Duurzaam Reizen: De nieuwe standaard voor zomervakanties
De zomervakantie is begonnen in verschillende delen van het land, en dit jaar gaan er meer Nederlanders op zomervakantie dan in 2023. Uit onderzoek van Booking.com blijkt dat 52% van de Nederlandse reizigers duurzaamheid in reizen belangrijk vindt, een trend die niet alleen uitdagingen, maar ook lucratieve mogelijkheden met zich meebrengt. Dat reizigers meer prioriteit geven aan duurzaamheid zal de sector veranderen en investeringskansen creëren. Nathan Civile, Head of Representative Office in Nederland bij beleggingsplatform Freedom24, licht toe wat de impact is van duurzaam toerisme op verschillende sectoren.
Milieuvriendelijke accommodaties
Van milieubewuste hotels tot een ecohuisje .Steeds meer reizigers geven de voorkeur aan accommodaties die duurzame initiatieven stimuleren. In België kun je sinds kort zelfs met ecocheques betalen in verschillende duurzame hotels en B&Bs. Ook Green Key, een internationaal duurzaamheidslabel voor logies, evenementenlocaties, attracties en restaurants maakt het voor reizigers eenvoudiger om een duurzame reis te plannen. Deze trend moedigt niet alleen bestaande horecabedrijven aan om milieuvriendelijke maatregelen te nemen, maar schept ook mogelijkheden voor nieuwe spelers om de markt te betreden. Door duurzame accommodatieopties aan te bieden, zoals hotels die niet dagelijks handdoeken vervangen tenzij gasten het aangeven, restaurants die biologische en lokaal geproduceerde ingrediënten gebruiken, en campings die afval minimaliseren, kunnen bedrijven inspelen op het groeiende segment van milieubewuste reizigers en tegelijkertijd bijdragen aan natuurbehoud.
Duurzaam spoorwegvervoer
Qua transport is de trein bij uitstek een duurzamer vervoersmiddel dan het vliegtuig. Met een groeiend bewustzijn van de ecologische voetafdruk, geven steeds meer reizigers de voorkeur aan treinen boven vliegtuigen, vooral voor kortere afstanden. Sinds kort rijden er bijvoorbeeld opnieuw nachttreinen van Brussel naar Berlijn, Praag & Barcelona. Daarom hanteren bedrijven en onderwijsinstellingen ook steeds vaker een verbod op korte vliegreizen. Zo ook de Universiteit van Groningen, waar werknemers pas vanaf 500 kilometer afstand of 6 uur treinreizen het vliegtuig mogen nemen. Deze verschuiving benadrukt niet alleen het belang van efficiënt en duurzaam vervoer, maar vraagt ook om investeringen in spoorinfrastructuur, vervoersmiddelen en -technologie. Zowel overheidsinstanties als particuliere exploitanten kunnen profiteren van deze hernieuwde focus op treinreizen en zo een stap zetten richting duurzame mobiliteit.
Deeleconomie
Duurzame transportopties delen is al jaren in opmars. Veel grote steden in Nederland bieden deelfietsen en elektrische deelscooters aan. De vraag hiernaar blijft toenemen en deze verhuurbedrijven breiden steeds verder uit. Vorig jaar plaatste de NS nog eens 1.450 extra OV-fietsen bij stations. Door te investeren in fietsvriendelijke infrastructuur en betaalbare lease-opties voor werknemers, kunnen bedrijven niet alleen de CO2-uitstoot verminderen, maar ook bijdragen aan de gezondheid en het welzijn van werknemers.
Blijvende trend
Door samen te werken met belanghebbenden en zich te richten op de veranderende voorkeuren van consumenten, kunnen bedrijven niet alleen groeien, maar ook bijdragen aan milieubescherming en ontwikkeling van de gemeenschap. Ook deze zomer is een duurzame vakantie in trek bij veel mensen. Zelfs bij eventuele frustraties merken reizigers die bewust kiezen voor duurzaamheid dat hun reiservaringen verrijkt worden. Voor 37% van de Nederlandse reizigers zijn duurzame reizen hoogtepunten, waarbij ze positieve energie meenemen naar huis. Deze ervaringen hebben ook een inspirerend effect; bijna de helft (47%) voelt zich gemotiveerd om in het dagelijks leven duurzamere keuzes te maken na het zien van duurzame initiatieven tijdens hun reizen.
Het is duidelijk dat deze trend blijvend is, zeker als we kijken naar het groeiend belang van duurzaamheid en duurzaam reizen.