E voor emissievrij: Opels consistente focus op elektrificatie

E voor emissievrij: Opels consistente focus op elektrificatie

Redactie Baaz

Opel gaat in 2022 voortvarend door met zijn elektrificatie-offensief. Medio dit jaar zullen elf modellen van Opel leverbaar zijn met een geëlektrificeerde aandrijflijn. Dat is inclusief het hele gamma van lichte bedrijfswagens. En op weg naar een emissievrije vloot zullen sommige modellen vanaf nu alleen nog verkrijgbaar zijn met volledig elektrische aandrijving. Dat zijn de Opel Combo Life, Vivaro Combi en Zafira Life. In Nederland is de aanschaf van elektrische modellen bovendien extra aantrekkelijk door de per 3 januari 2022 ingevoerde subsidieregeling (SEPP), waarmee particuliere kopers van een nieuwe elektrische auto aanspraak kunnen maken op € 3.350 aan subsidie.

“Er is geen alternatief voor elektrificatie”, stelt Opel CEO Uwe Hochgeschurtz. “Opel zal in de toekomst nog meer de aandacht trekken met andere milieubewuste innovaties. Nu al tekent zich bij ons de snelle verandering af: met ingang van 2024 bieden we een geëlektrificeerde versie van elk Opel-model. Met andere woorden, de opvolgers van de Crossland en Insignia zullen ook een elektrische aandrijflijn krijgen. We maken verder een duidelijk statement: per 2028 verkopen we in Europa alleen nog batterij-elektrische voertuigen.”

Hoofdrol voor Opel Astra in elektrificatie-offensief

In de komende maanden zal de nieuwe Opel Astra de spil zijn in het elektrificatie-offensief van het in Rüsselsheim gevestigde merk. In het vroege voorjaar start de levering van de Astra vijfdeurs, waarvan ook een Plug-in Hybrid beschikbaar is. In 2023 komt de volledig elektrisch aangedreven Astra-e. Nu al heeft Opel diverse puur elektrische modellen, van de compacte Corsa-e tot en met de grote Opel Movano-e bestelbus.

De Opel Combo-e Life en de Opel Zafira-e Life zijn al succesvol in de markt. Beide MPV’s worden aangedreven door een elektromotor van 100 kW (136 pk). Met de 50 kWh lithium-ion batterij biedt de Combo-e-Life een actieradius tot 280 kilometer volgens WLTP1, afhankelijk van rijstijl, buitentemperatuur en gebruiksomstandigheden. Indien nodig is de batterij aan een snellader in 30 minuten op te laden tot 80 procent van zijn capaciteit.

Bij de grotere Opel Zafira-e Life is te kiezen uit een 50 kWh lithium-ion batterij (tot 230 kilometer actieradius volgens WLTP1) of een batterij van 75 kWh (actieradius tot 330 kilometer volgens WLTP1). De Zafira-e Life is beschikbaar in verschillende lengtematen met ruimte voor maximaal 9 inzittenden.

Opel een van eerste met bedrijfswagen op waterstof

Behalve plug-in hybride en batterij-elektrische modellen kan Opel ook al een plug-in hybride met brandstofcel op waterstof leveren. De Vivaro-e HYDROGEN is gebaseerd op de elektrische Opel Vivaro-e, de ‘International Van of the Year 2021’. Deze nieuwe variant kan met de brandstofcel en de oplaadbare batterij plus volle waterstoftanks meer dan 400 kilometer afleggen (WLTP1). De eerste Opel Vivaro-e HYDROGEN die van de band rolt, zal zijn emissievrije kilometers gaan afleggen in de vloot van de Duitse producten van huishoudelijke apparatuur, te weten Miele.

Opel is zeker niet de enige met een focus op een CO2-neutrale toekomst met zijn modellen en aandrijvingsalternatieven. Er komt echter meer: dit jaar zullen Opel en Stellantis het plan ontvouwen voor de bouw van een gigafabriek voor batterijcellen in Kaiserslautern. In Rüsselsheim krijgt inmiddels het project vorm om Opels hoofdkwartier te transformeren tot een volledig groene campus als Duitse vestiging van Stellantis.

 

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie