Een arbeidscontract opstellen, hoe doe je dat?

Een arbeidscontract opstellen, hoe doe je dat?

Redactie Baaz

Met een succesvol bedrijf krijg je er al snel mee te maken: een arbeidscontract opstellen. Hoe gaat dit echter in zijn werk? Mag je een arbeidsovereenkomst zelf opstellen, en welke elementen moet je opnemen in het contract? Lees snel verder voor tips bij het opstellen van een arbeidscontract. 

Wat is een arbeidscontract?

Een arbeidscontract, ook wel arbeidsovereenkomst genoemd, is het contract dat tussen een werkgever en werknemer wordt opgesteld. In dit contract maak je afspraken over bijvoorbeeld het salaris, de looptijd van de arbeidsovereenkomst, de werktijden en de functie die de werknemer gaat uitvoeren. Binnen veel branches geldt een cao, oftewel collectieve arbeidsovereenkomst. Hierin zijn al veel zaken geregeld. Het individuele arbeidscontract dat je in dat geval afsluit met de medewerker is  een op maat gemaakte aanvullende overeenkomst. 

Mag ik zelf een arbeidscontract opstellen?

Als werkgever heb je de mogelijkheid om zelf een arbeidscontract op te stellen. Je kunt er echter ook voor kiezen om een professional in te huren voor het creëren van een arbeidsovereenkomst. Door gebruik te maken van de diensten van een jurist, ben je ervan verzekerd dat de overeenkomsten aan de juiste voorwaarden voldoen. Mocht er onverhoopt een lastige situatie ontstaan, dan kun je erop rekenen dat alle benodigde elementen in het contract zijn opgenomen. 

Welke elementen moet ik opnemen?

In de arbeidsovereenkomst neem je de essentiële afspraken op die je samen met de werknemer maakt. Het is hierbij verstandig om alle mondelinge afspraken op papier te zetten, zodat er geen misverstanden kunnen ontstaan. De volgende elementen neem je in ieder geval op in het arbeidscontract: 

 

  • De naam en woonplaats van zowel de werknemer als werkgever
  • De functie en werkzaamheden van de werknemer
  • Het tijdstip van indiensttreding, tezamen met de duur van het contract
  • Het aantal werkuren per week
  • De hoogte van het aantal vakantiedagen en vakantiegeld
  • De proeftijd en opzegtermijn
  • Het salaris en op welke dag deze wordt uitbetaald
  • Een eventuele NDA

Welke soorten arbeidscontracten zijn er?

Wanneer je een arbeidscontract opstelt, heb je de keuze uit meerdere soorten. Sluit je bijvoorbeeld een tijdelijk contract af voor een bepaalde termijn? Of kies je voor een arbeidscontract voor onbepaalde tijd, waarbij het contract pas eindigt als één van de partijen de arbeidsovereenkomst opzegt. Daarnaast variëren de contracten aan de hand van het aantal uur dat gewerkt wordt, zoals fulltime of parttime. Ook kun je een nul-uren-contract vastleggen. In deze arbeidsovereenkomst beschikt de werknemer niet over vaste werktijden, maar roep je hem of haar op om te komen werken op het moment dat dit noodzakelijk is. 

Is een proeftijd een verplicht element?

Je hoeft als werkgever geen proeftijd in het arbeidscontract op te nemen. Het heeft echter wel verschillende voordelen. Zo kun je als werkgever een werknemer ontslaan zonder gevolgen en zonder oorzaak. Hierbij gelden echter wel een paar vereisten: 

 

  • De proeftijd is schriftelijk tussen de werkgever en werknemer overeengekomen
  • De proeftijd is hetzelfde voor de werkgever en werknemer
  • Is het contract langer dan zes maanden, maar korter dan twee jaar? Dan geldt een proeftijd van maximaal een maand
  • Heb je een vast contract opgesteld? Dan geldt een proeftijd van twee maanden
     
Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie