Automobilisten weten niet goed waar ze aan toe zijn de komende jaren als het gaat om subsidie en wet- en regelgeving voor elektrisch rijden en dat maakt dat de Nederlandse autorijder afwachtend is bij het aanschaffen van een elektrische auto (EV), zeker in de particuliere sector. Maar dat wil niet zeggen dat we ons niet voorbereiden op de aanschaf. Mobiliteitsserviceprovider DKV Mobility deelt vijf tips waardoor jij straks een weloverwogen beslissing kan maken bij het kopen van je EV.
1 Stem de actieradius af op jouw behoeften
Het gezegde ‘goedkoop is duurkoop’ geldt ook voor EV’s. Daarom is het belangrijk om te kijken naar de actieradius van een auto, oftewel hoe ver je kunt rijden met een volle accu. EV’s met een grote batterij (> 60kWh) kunnen gemakkelijk 350 kilometer rijden. Wat betekent dat je op één lading van Noord- naar Zuid-Nederland kunt rijden, dat is flink. Denk dus goed na over het gebruiksdoel van de auto en welke afstanden je regelmatig zult afleggen. Op basis daarvan kun je beslissen welke prijsklasse en actieradius bij jou passen.
2 Kijk naar het energieverbruik
In en rondom het huis zijn we vaak bezig met het verminderen van ons energieverbruik. Zo zijn ledlampen tegenwoordig vaak de standaard. Bij EV’s is het werkelijk energieverbruik lastiger te achterhalen in vergelijking met veelgebruikte energiezuinige apparaten. Wist je dat het verschil in energieverbruik tussen twee vergelijkbare EV’s bij een jaarkilometrage van 40.000 km meer dan 2.800 kWh kan bedragen? Dat staat gelijk aan het gemiddeld jaarverbruik van een kleine tussenwoning! Het is dus slim om onderzoek te doen naar het energieverbruik van jouw toekomstige EV.
3 Vergelijk laadsnelheden met elkaar
Een ander belangrijk punt om op te letten bij het uitzoeken van je toekomstige EV is de laadtijd. De laadsnelheid waarmee de auto oplaadt, hangt niet alleen af van de laadpaal en de beschikbare stroom, maar ook van de auto zelf. Vind je het belangrijk om zo snel mogelijk te laden omdat je veel onderweg bent of een kleine accu hebt? Zorg er dan voor dat je weet welke auto snel kan laden bij (snel)laadstations. Fabrikanten kunnen hierin inzicht bieden. Let wel op dat de tijd om te laden ook altijd afhangt van de temperatuur van de batterij. Het is dan ook niet gek dat de laadtijd in de winter langer is dan in de zomer, wanneer een batterij al wat meer opgewarmd is.
4 Check de kosten van thuisladen versus openbaar laden
Om een goed beeld te krijgen van de kosten die gepaard gaan met het rijden van een EV, is het verstandig de mogelijkheden voor het laden uit te zoeken. Hoewel openbare laadpunten goedkoper kunnen zijn, biedt een laadpaal aan huis gemakt en tijdwinst. Onderzoek daarom wat de kosten zijn van thuisladen en houdt er rekening mee dat de hoeveelheid kWh meestal boven het energieplafond uitkomen. Het is een goede overweging om mee te nemen in je kostenplaatje: kies je voor het gemak van thuisladen of wil je kosten besparen met soms voordeligere openbare laadpunten.
5 Ontdek het EV aanbod en de laadopties
Een EV aanschaffen kost tijd en is niet iets wat je van de ene op de andere dag beslist. Dompel jezelf onder in alle mogelijkheden van EV’s en doe onderzoek op de automarkt. Bepaal wat voor jou belangrijk is aan een EV en zoek uit welke auto’s daaraan voldoen. Onderzoek ook vooraf welke opties er zijn voor thuisladen en wat de kosten zijn. Ook niet onbelangrijk: is je meterkast wel geschikt voor een laadpaal en staat de vereniging van eigenaren (VvE) het plaatsen ervan toe als je in een appartement woont? Antwoorden op deze vragen voorkomt teleurstelling en zorgt voor zorgeloos rijplezier.
“Er zijn veel aspecten om rekening mee te houden voordat je overgaat tot de aanschaf van een EV. Bereid je dus goed voor, zodat je weloverwogen keuzes kunt maken. Ondanks de huidige onzekerheid rond subsidies, is het slim om alvast te kijken naar de toekomstige elektrische mogelijkheden. Een goede voorbereiding is geen verspilde tijd, maar een investering in een groenere toekomst", aldus Bas Bullens eMobility expert bij DKV Mobility.