Een wijze les: let op met wat je linkt!

Een wijze les: let op met wat je linkt!

Redactie Baaz
Let op wat je als ondernemer - of als zoekmachine - online linkt. In 2011 stond presentatrice Britt Dekker in de Playboy. GeenStijl plaatste echter al voor de officiële uitgave van het magazine een link met uitgelekte foto’s op hun website. Naar aanleiding daarvan spande uitgeverij Sanoma een rechtszaak aan en heeft deze gewonnen.

Auteursrechten Playboy-foto's 

GeenStijl plaatste in 2011 een artikel met daarin een link die bezoekers doorstuurde naar een Australische website waarop de foto’s van Britt Dekker te zien waren. Het Europese Hof van Justitie heeft bepaald dat GeenStijl niet had mogen linken naar de uitgelekte Playboy-foto’s. De Australische website maakte door het plaatsen van de foto’s inbreuk op het auteursrecht van Playboy. Naar een dergelijke website linken is in bepaalde gevallen wel toegestaan, maar GeenStijl had een winstoogmerk bij het publiceren van de foto’s. Door te linken naar de foto’s plaatste de website ze eigenlijk opnieuw, en dat mag niet.

Aanval op de vrijheid

De uitspraak van het Europese Hof heeft duidelijke gevolgen voor zoekmachines zoals Google, Yahoo en Bing. Deze zoekmachines zijn eigenlijk verplicht om sites, die niet bevoegd zijn sommige content te delen, te weren uit de zoekresultaten. Critici vinden de uitspraak van het Hof een aanval op de vrijheid van het delen van informatie op het internet. Het blijft echter wel moeilijk te bepalen of een link naar bepaalde content inbreuk maakt op het auteursrecht of niet. Dat zal per zaak verschillen. 

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie