Essent versnelt investeringen in duurzame en betaalbare energie
De bruto winstmarge van Essent bedroeg in 2022 3,2%. In de afgelopen drie jaar was deze gemiddeld 5,1%. Ondanks de forse prijsstijgingen op de internationale markt, konden klanten gedurende heel 2022 rekenen op concurrerende tarieven door tijdige en gunstige inkoop van gas en stroom. De hogere temperaturen in de wintermaanden hadden een positieve invloed op het bedrijfsresultaat. Deze bedroeg € 324 miljoen voor afschrijvingen en belastingen. Dit resultaat stelt Essent in staat de investeringen in duurzame en betaalbare energie te versnellen. Met extra mogelijkheden om energie op grote schaal op te slaan, kan Essent forse prijspieken op de inkoopmarkt beter opvangen voor haar klanten. Daarnaast investeert Essent in duurzame verwarming en verkoeling van bedrijven en woningen, en ontwikkelt het aanvullende mogelijkheden om de energietransitie voor iedere portemonnee bereikbaar te maken.
Resi Becker, CEO: “Met nog nooit vertoonde pieken in de inkoopprijzen voor gas en stroom was afgelopen jaar in alle opzichten uitzonderlijk. Klanten werden geconfronteerd met snel oplopende energieprijzen. Met ons aangepaste inkoopbeleid konden we goed door de prijsschommelingen heen navigeren, waardoor de prijsimpact voor onze klanten naar verhouding binnen de perken bleef en de levering van energie niet in gevaar kwam. Onze inkoopstrategie maakte de sterk toegenomen risico’s voor onze eigen bedrijfsvoering beheersbaar. Dat helpt onze klanten ook in 2023. Zo biedt Essent vanaf gisteren al vaste contracten aan onder het prijsplafond. We nemen bovendien onze maatschappelijke verantwoordelijkheid door de energietransitie te versnellen. De belangrijkste structurele oplossingen voor de energiecrisis zijn inzetten op besparing, duurzame energie en lokale energiesystemen. Zo houden we de energierekening ook op lange termijn beter betaalbaar.”
Investeringen in energieopslag om prijsschommelingen op te vangen
Essent investeert in de installatie van grootschalige batterijen in Nederland. In 2022 nam Essent in Terneuzen al een grootschalige energie-opslagbatterij in gebruik. Dit jaar worden deze investeringen fors opgeschroefd. Batterijen worden steeds belangrijker omdat wind- en zonne-energie daarmee op momenten van overschot kan worden opgeslagen. Niet alleen maakt dit de energierekening betaalbaarder, het is ook een belangrijk middel om het groeiende probleem van netcongestie te verlichten.
Daarnaast heeft Essent vorig jaar geïnvesteerd in het significant uitbreiden van haar gecontracteerde capaciteit voor gasopslag en de bijbehorende financiële verplichtingen, om het effect van prijsschommelingen op de inkoopmarkt beter te kunnen opvangen. Deze buffer stelt Essent in staat om gas nog strategischer in te kopen en in voorraad te houden, terwijl er onverminderd wordt gewerkt aan het terugdringen van de afhankelijkheid van gas. Zo investeert Essent de komende jaren gemiddeld ongeveer € 50 miljoen per jaar om bedrijven en woningen van het gas te halen en in plaats daarvan duurzaam te verwarmen en verkoelen, veelal in nauwe samenwerking met gemeenten.
Becker: “Energieopslag helpt om heftige schommelingen van inkoopprijzen beter op te vangen voor onze klanten en dus om de tarieven voor huishoudens en bedrijven concurrerend te houden. Ook geven we onze klanten hiermee meer zekerheid dat we hoe dan ook energie kunnen leveren als er schaarste dreigt op de inkoopmarkt.”
Oplossingen om de energietransitie voor iedereen toegankelijk te maken
Essent is actief op het gebied van energiebesparing, slimmer verbruik en de transitie naar gasloze woningen. Becker: “Dat is niet alleen goed voor het klimaat, maar ook voor een lagere energierekening. Helaas heeft niet iedereen de financiële ruimte om bijvoorbeeld zonnepanelen aan te schaffen. Nu al bieden wij extra mogelijkheden om zonnepanelen en isolatie voor meer mensen bereikbaar te maken. Essent is bezig om nog meer manieren te vinden om iedereen te helpen met de volgende stap in de energietransitie."
Over de resultaten
Essent is onderdeel van E.ON Group. De jaarcijfers van E.ON kunnen hier worden geraadpleegd.
Lees ook: Duurzaam ondernemen: waarom zou je het doen?
Lees ook: Duurzaam ondernemen: hoe pak ik dat aan?