Europa's hoop op duurzame energie
Als er één zilveren randje was voor de economische ramp van 2020, dan is het wel dat de wereld eindelijk op een meer strategische en bewuste manier de overstap maakt naar duurzame energiebronnen. Hoewel dit al een tijdje op de kaart staat en veel landen hier en daar met kleine maatregelen naartoe werken, hebben de gebeurtenissen die zich in 2020 hebben afgespeeld ertoe geleid dat regio's als Europa extra nadruk hebben gelegd op duurzame energie - zelfs zo ver dat ze duurzaamheidsplannen opnemen in de distributie van hun Covid-19-herstelfondsen.
Hoewel 2020 een goed jaar was voor duurzame energie, leed de sector ook onder de pandemie, waarbij door de wereldwijde economische neergang bij sommige bedrijven de verkoop daalde. Duurzame energie is er echter nog steeds in geslaagd om in 2020 beter te presteren dan fossiele brandstoffen, en 8 van de 10 grootste economieën ter wereld hebben beloofd om tegen het jaar 2050 een netto van nul te bereiken. Een interessant feit ontdekt door klimaat- en energie-''denktank'' Ember (denktank = een deskundige die advies en ideeën geeft over specifieke politieke of economische problemen) is dat duurzame energiebronnen tussen januari en juni 2020 in Europa zelfs méér elektriciteit opwekte dan fossiele brandstoffen. Dit is een verbazingwekkend feit, want slechts vijf jaar geleden produceerde Europa twee keer zoveel elektriciteit uit steenkool als uit windenergie. Laten we nu 2021 in volle gang is eens kijken naar welke Europese bedrijven grote stappen zetten in de sector van duurzame energie en wat het nieuwe jaar voor ze zou kunnen betekenen.
Renewable energies, Depositphotos
Duurzame energie staat centraal
Het aantal fossiele brandstoffen is in 2020 gestaag afgenomen, omdat investeerders op hun hoede zijn geworden voor het gebrek aan duurzaamheid van deze traditionele energiebronnen. De getijden beginnen zich te keren tegen de energiesector naarmate de wereld overstapt naar meer duurzame opties. Duurzame energie wordt betaalbaarder en het VN-ontwikkelingsprogramma (UNDP) heeft voorspeld dat 2021 hét jaar zal zijn waarin duurzame energie echt van de grond komt. Marcel Alers, hoofd afdeling energie van de UNDP, zei "het is nu goedkoper om op zonne-energie over te gaan dan om nieuwe kolencentrales te bouwen in de meeste landen. Zonne-energie is nu de goedkoopste elektriciteit in de geschiedenis", wat velen ertoe aanzet om te anticiperen op de wereld als geheel terwijl de grote energieverschuiving nadert. In feite zijn er op dit moment verschillende Europese bedrijven die furore maken in de sector van duurzame energie door middel van bijvoorbeeld offshore wind- en zonne-energie, met alle intenties om ook de Amerikaanse kusten te raken.
Europese top-energiebedrijven zoals Shell plannen voor een duurzame toekomst
Shell is één van de belangrijkste Europese energiebedrijven die de aandacht trekt in de sector van duurzame energie. Het bedrijf is al een wereldwijd petroleumicoon en wil zich uitbreiden naar een nutsbedrijf. Met de bestaande belangen in Inspire Energy en MP2 Energy, heeft Shell in 2019 haar duurzame energieportfolio verder uitgebreid met de joint venture Mayflower Wind naast de duurzame energie van EDP. Met de wereldwijde verschuiving naar duurzame energie moeten bedrijven als Shell de veranderende tijden bijbenen of geconfronteerd worden met het achterblijven wanneer de wereld het energieomslagpunt heeft gepasseerd.
Het Italiaanse nutsbedrijf Enel is een andere pionier op het gebied van duurzame energie en heeft zich ertoe verbonden 50% van zijn jaarlijkse investeringen voor de jaren 2020-2022 te verdelen in de bouw van 14,1 gigawatt aan duurzame energie. Het buitenbeentje maakte niet alleen een succes van hun onderneming op de markt voor duurzame energie voor bedrijven, maar betrad onlangs ook de Amerikaanse markt door de overname van hun ontwikkelingspartner, Tradewind, in 2019. Enel tekende onlangs ook voor een groen waterstofproject in de VS in samenwerking met NextChem.
Het Duitse RWE is een ander Europees energiebedrijf dat een wereldwijde speler is geworden in de nutssector. Het bedrijf besteedt jaarlijks € 1,5 miljard aan duurzame energie, en afhankelijk van toekomstige partnerschappen kan dit bedrag zelfs verdubbelen. RWE heeft een pijplijn van meer dan 10 gigawatt in de VS, en een recente deal met Georgia Power ziet eruit als goed nieuws voor de toekomst van het bedrijf op de Amerikaanse markt.
Het komt neer op
De wereld is in 2020 bewust en strategisch begonnen met een grote overstap naar duurzame energie, en het ziet er naar uit dat dit voor 2021 niet anders zal zijn. Er is voorspeld dat in 2021 duurzame energie dit opwaartse traject zal voortzetten, met een focus op energieopslag en groene waterstofprojecten, wat zou kunnen leiden tot een grote groei van de duurzame energievoorraden. Om de markt voor te blijven, moeten beleggers zoals altijd de laatste ontwikkelingen in de sector nauwlettend in de gaten houden om te zien hoe dit de verschillende duurzame energiebedrijven kan beïnvloeden.
Investeren in duurzame energie
Indien u een historische energieverschuiving wilt meemaken is dit een zeer interessante tijd, omdat grote bedrijven wereldwijd - inclusief Europese topbedrijven in de energiesector - de verschuiving naar meer duurzame middelen maken. Voor degenen met een oog op de financiële markten en die investeren in CFD-aandelen van energiebedrijven, zowel duurzame als traditionele, is het ook een tijd die zowel kansen als risico's met zich mee kan brengen. Met CFD's, of Contracts for Difference, kunt u profiteren van de koersbewegingen in beide richtingen (stijgingen en dalingen) van honderden financiële instrumenten zoals aandelen van Shell of Enel, zonder dat u de onderliggende waarde (in dit geval daadwerkelijke aandelen) hoeft te kopen. Dus als voorbeeld, als u verwacht dat de koersen van Shell aandelen zouden stijgen, zou u een 'Koop' deal openen of 'Long' gaan, terwijl als u verwacht dat de koersen zouden dalen, u een 'Verkoop' deal zou openen of 'Short' zou gaan.
Om een beter idee te krijgen van hoe u in CFD-aandelen kunt beleggen, biedt Vestle een breed scala aan educatief materiaal voor alle klanten, van eenvoudige videolessen en handige pdf-handleidingen tot 1-op-1 training met een live trading coach die u zal helpen uw vaardigheden in uw eigen tempo aan te scherpen en al uw vragen kan beantwoorden. Vestle heeft jarenlange diepgaande branche-ervaring en biedt meer dan 900 financiële instrumenten, waaronder aandelen van Europese topbedrijven als Shell, Enel en RWE, maar ook grondstoffen, wereldwijde indexen, ETF's, valuta en cryptocurrencies. Het Vestle-handelsplatform biedt een enorm scala aan handelstools en -functies, van prestatiegrafieken tot analysegrafieken, marktsignalen, ingebouwde technische en fundamentele analyse , evenals de economische kalender van Vestle die regelmatig wordt geüpdate om zo op de hoogte te blijven van belangrijke financiële gebeurtenissen over de hele wereld. Dit alles om u te helpen beter geïnformeerde beslissingen te nemen wanneer u belegt in aandelen in de vorm van CFD's.
Registreer vandaag nog bij Vestle en investeer met vertrouwen in CFD-aandelen, mede dankzij onze toewijding om alle klanten kennis, variatie en uitstekende klantenondersteuning te bieden.
Vestle (voorheen handelend onder de naam iFOREX) is een handelsnaam van iCFD Limited, die door de Cyprus Securities Exchange Commission (CySEC) is gelicenseerd en gereguleerd onder vergunningnummer 143/11. Het materiaal in dit document zijn gecreëerd in samenwerking met Vestle en mag op geen enkele wijze worden uitgelegd, expliciet noch impliciet, direct noch indirect, als beleggingsadvies of als aanbeveling of suggestie voor een beleggingsstrategie met betrekking tot een financieel instrument, op welke manier dan ook. CFD's zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico met zich mee van snel oplopende verliezen. 78.16 % van de retailbeleggers lijdt verlies op de handel in CFD's met deze aanbieder. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe CFD's werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren. Let op: berekeningen van in het verleden behaalde resultaten kunnen de futures vertegenwoordigen en niet de onderliggende waarde.