Fonds ZOZ van het Prins Bernhard Cultuurfonds viert jubileum

Fonds ZOZ van het Prins Bernhard Cultuurfonds viert jubileum

Redactie Baaz

Fonds ZOZ is een laboratorium voor jong creatief talent. Het themafonds van het Prins Bernhard Cultuurfonds heeft in 5 jaar tijd 5 miljoen euro geinvesteerd in jonge makers door 220 projecten te steunen. De projecten richten zich onder andere op het tegengaan van polarisatie door het doorbreken van taboes en onthullen van de kwetsbaarheid van jongeren. De positieve impact is groot, door de frisse kijk die jonge makers bieden op urgente kwesties. Het fonds is tot stand gekomen in samenwerking met het Ministerie van Justitie en Veiligheid. 


Fonds ZOZ heeft in de afgelopen vijf jaar niet alleen culturele projecten gefinancierd, maar ook de ZOZ Academy Amsterdam opgericht in samenwerking met theater de Meervaart. Hier krijgen jaarlijks tien opkomende makers financiering tot 5.000 euro en begeleiding bij de ontwikkeling van hun ideeën. Naast projecten op podia en op televisie is er geïnvesteerd in projecten met jongeren in asielzoekerscentra, jeugdzorg en detentie, en worden de films vertoond bij opleidingen voor politieagenten en jongerenwerkers. Onderzoek door socioloog Jacomijne Prins naar Fonds ZOZ-projecten heeft aangetoond dat stereotypen verminderen en er meer kennis ontstaat over structurele ongelijkheid. In november opent een nieuwe ZOZ Academy in Rotterdam.

Cathelijne Broers, directeur van het Prins Bernhard Cultuurfonds, onderstreept de betekenis van het fonds: "Vijf jaar inzet van jonge makers voor het bevorderen van begrip, dialoog en inclusie in onze samenleving is een mijlpaal waar we trots op kunnen zijn. Het werkt, zij openen onze ogen. Het tegengaan van polarisatie en creëren van begrip blijft urgent dus we gaan door met het ondersteunen van nieuwe makers en we breiden onze ZOZ academies uit door heel Nederland.”

Filmmaker Rien Bexkens: regisseur van Shank, een film over geweld onder jongeren, zegt: “Er zijn maar weinig fondsen zoals Fonds ZOZ. Een fonds die het echt mogelijk maakt voor filmmakers zoals ik, om kleine maar belangrijke films te maken.”

In de afgelopen vijf jaar zijn er opmerkelijke en bijzondere projecten gerealiseerd door Fonds ZOZ, waaronder:

 

  • WEG: een krachtige spoken word-voorstelling die de worsteling van jongeren met maatschappelijke verwachtingen blootlegt. Het publiek hoort hoe en waarom zij zich hebben afgesloten van iedereen en waarom ze zich alleen aan elkaar openstellen. Een voorstelling die bruggen slaat tussen generaties.
  • HIPSTER/MUSLIM: een bijzondere fototentoonstelling die stereotypen in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Brussel en Antwerpen aan de kaak stelt door een duo van kleding te laten ruilen tussen hipsters en moslims.
  • BACK TO BACK: Een educatieve theatervoorstelling op middelbare scholen die identiteit en diversiteit bespreekt aan de hand van persoonlijke verhalen en DNA-profielen van jonge spelers.
  • DREAMOCRACY: een leerzaam programma dat de waarde van een gezonde democratie belicht. Ontdek de impact van onderdrukking en vrijheidsbeperking door de verhalen van zij die het kennen. 
  • CALL ME AGNES: Een project dat documentaire, fictie en muzikale elementen combineert om het verhaal van een Indonesische transvrouw in Nederland te vertellen.

Op het huidige Nederlands Filmfestival worden bovendien vijf films vertoond die met steun van Fonds ZOZ zijn gemaakt, waaronder Het Optreden van Claire Zhou, Kitten of Vluchteling? van Tina Farifteh en het genomineerde Ver Gekomen van Desiree Brands en Joris Weerts.

Voor meer informatie over Fonds ZOZ: www.fondszoz.nl

Over Fonds ZOZ

Fonds ZOZ ondersteunt kunstenaars en on- en offline creatives die zich willen inzetten voor de Nederlandse samenleving. Projecten die proberen verschillen tussen mensen te overbruggen, vaste denkkaders te doorbreken en empathie en begrip te stimuleren. Kunstenaars die via de kracht van verhalen de weerbaarheid in de samenleving willen versterken en polarisatie willen verminderen. Fonds ZOZ is een samenwerking tussen Theater De Meervaart, het Ministerie van Justitie & Veiligheid en het Prins Bernhard Cultuurfonds en wordt mede gesteund door het VSBfonds, verschillende particuliere schenkers en Fondsen op Naam van het Cultuurfonds (onder andere Humanity House Fonds, D.I.V.A. Fonds, Wilhelmina Alida Fonds).


Over het Prins Bernhard Cultuurfonds

Het Prins Bernhard Cultuurfonds investeert elk jaar ruim 35 miljoen euro in cultuur en natuur. Dat geld gaat naar zo’n 3.500 projecten door heel Nederland en het Caribisch deel van ons koninkrijk. Dat doen we met de bijdrage van de VriendenLoterij en Nederlandse Loterij en samen met onze donateurs, schenkers en partners.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie