Food- en koffiecorners in de retail: hoe richt je een keuken in?
Horeca is écht een vak apart
Veel ondernemers hebben een te romantisch beeld van het aanbieden van een stukje food. Starters buiten de horeca onderschatten vaak wat er allemaal bij komt kijken en de grote hoeveelheid werk die zo’n food- of koffiecorner met zich meebrengt. Belangrijk is om in een vroeg stadium een erkende horecaleverancier in te schakelen. Ieder zijn vak. Zij kunnen jou meer vertellen over een efficiënte inrichting, routing, energie- en arbeidskrachtbesparende apparatuur, de juiste keuzes in aanschaf van horeca apparatuur, wettelijke verplichtingen en het onderhoud aan apparatuur.
Realiseer je dat er tijd en mankracht moet worden vrijgemaakt voor onder andere het bijhouden van de voorraad, de eventuele bereiding van broodjes en gerechten, het bedienen van klanten, schoonmaken en – héél belangrijk – voedselveiligheid. Het is niet iets wat je er ‘zomaar’ even bij doet wil het kans van slagen hebben.
Welkom in het oerwoud van regels
Mag iedereen dan zomaar voedsel en dranken gaan aanbieden? Nee, eigenlijk niet. Echter, veel gemeenten zijn in 2016 gestart met een proef waarin branchevervaging tussen retail en horeca onder voorwaarden wordt toegestaan. Sommige gemeenten geven ondernemers toestemming voor het toevoegen van een food- of koffiecorner, mits deze activiteiten niet in strijd zijn met het bestemmingsplan en het winkelgebied kunnen helpen. Omdat het beleid per gemeente verschilt, is het belangrijk om hier eerst goed navraag naar te doen.
Maar dan ben je er nog niet. Waar met voedsel gewerkt wordt, gelden strenge eisen voor hygiëne. Het naleven van de hygiëneregels (HACCP) wordt vaak vergeten en blijkt achteraf een groot struikelblok. Zijn de benodigde diploma’s in huis en voldoe je aan alle omgevingsvoorwaarden van de gemeente, aan de regels van brandweer en Voedsel en Warenautoriteit? En hoe zit het bijvoorbeeld met stankoverlast? Allerlei zaken waar je goed aan moet denken als je van plan bent een stukje horeca aan te gaan bieden.
Doe het goed
Ben je als ondernemer van plan om – ondanks het oerwoud van regels - een food- of koffiecorner te realiseren? Doe het dan goed. Bij de inrichting van jouw keuken moet je niet teveel sturen op een lage prijs. Leuk zo’n tweedehands werkbank, maar hij moet wel precies passen in de ruimte. Kieren zijn een no-go voor de hygiëne. Het zou toch jammer zijn als jouw nieuwe keuken direct wordt afgekeurd?
Maar ook andere besparingen op apparatuur kunnen je uiteindelijk klanten kosten. Wat dacht je van een afzuiginstallatie die teveel lawaai maakt terwijl jouw klanten rustig willen zitten? Of een vaatwasser die er veel te lang over doet en bovendien voor teveel damp zorgt. Kijk ook kritisch naar de menukaart: voor slappe koffie of zuinig belegde broodjes komt niemand terug. Maak keuzes en zorg dat wat je aanbiedt ook écht goed is. Zo houd je jouw klanten langer vast in je zaak.