Geen gratis plastic tassen meer per 1 januari
Geen gratis plastic tassen meer per 1 januari

Geen gratis plastic tassen meer per 1 januari

Redactie Baaz

Vanaf 1 januari is het voor winkels niet langer toegestaan om gratis plastic tasjes aan klanten te geven. In het begin wordt het verbod terughoudend gehandhaafd, aldus staatssecretaris Sharon Dijksma (Milieu).

Verbod op gratis plastic tassen

​Het verbod op gratis plastic tassen geldt voor elke vorm van de tas, ongeacht de wanddikte. Met het verbod voldoet Nederland aan de Europese verplichting om het gebruik van plastic tassen te verminderen, met als doel zwerfvuil tegen te gaan en verspilling van grondstoffen te voorkomen. Plastic tassen blijven echter wel beschikbaar in winkels, maar alleen tegen betaling. Volgens de Rijksoverheid kan het verbod op gratis varianten bijdragen aan duurzaam gedrag, bijvoorbeeld door het hergebruiken van een tas.

Uitzonderingen

Toch zijn er wel uitzonderingen op de regel. Een zeer dunne draagtas met een wanddikte onder de 0,015 millimeter mag wel gratis worden meegegeven, maar alleen als één van de volgende punten kan worden voorkomen:

  • Onverpakte levensmiddelen ongeschikt raken voor consumptie door vervuiling of besmetting met ziekteverwekkers van buitenaf.
  • Levensmiddelen ongeschikt raken voor consumptie door lekvocht van rauwe vis, rauw vlees of rauw gevolgte uit niet afgesloten verpakkingen.

Dit betekent dat visboeren en supermarkten nog wel gebruik kunnen maken van de gratis plastic tas, mits dit een erg dunne variant is. En ook bij het Taxfree winkelen op vliegvelden mogen er nog gratis tassen worden weggegeven, maar alleen als deze gebruikt worden voor het verpakken van vloeistoffen, spuitbussen of gels.

3 miljard

Volgens een infographic van de Rijksoverheid gebruiken we jaarlijks 3 miljard plastic tassen, wat neerkomt op 170 per persoon per jaar. Een deel hiervan belandt in de afvalbak, een ander deel eindigt als zwerfafval. De overheid moedigt consumenten aan om een eigen tas mee te nemen, plastic tassen vaker te gebruiken en deze te recyclen. Het verbod op gratis plastic tassen moet hier aan bijdragen.

Statiegeld op plastic tassen

De Zeeman is al langer bezig met een duurzaam alternatief voor plastic tasjes. De winkelketen kwam in augustus 2014 met statiegeldtassen. Deze schaf je voor een euro aan en kun je later weer inleveren, ongeacht de staat van de tas. Als je dit doet, krijg je je euro weer terug.

Het verbod op plastic tassen wordt in het begin terughoudend gehandhaafd, liet staatssecretaris Sharon Dijksma weten aan de Tweede Kamer. Het kan zijn dat winkeliers in de beginperiode nog niet alles op orde hebben en een tik op de vingers riskeren bij controles. Bij herhaling is een boete mogelijk.

​Alles over het verbod op plastic tassen lees je op de website van de Rijksoverheid.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie