Geen ruimte voor een thuiswerkvergoeding? Gebruik de werkkostenregeling!

Geert van der Klugt
De thuiswerkvergoeding is een omstreden onderwerp. Hoewel thuiswerken nieuwe kosten kan meebrengen, zijn werkgevers nooit verplicht om vergoedingen toe te bedelen. Word kantoorapparatuur beschikbaar gemaakt voor thuiswerkend personeel, dan voldoen werkgevers aan de wet. Waar 63 procent van thuiswerken Nederland een vergoeding verwacht, wijst onderzoek van NETGEAR uit dat slechts 16 procent een vergoeding ontvangt. Aan de behoeften van personeel wordt doorgaans niet voldaan. Een gemiste kans, want mogelijkheden zijn er zeker. De werkkostenregeling kan productiviteit, loyaliteit en betrokkenheid bevorderen.

Werkkostenregeling (WKR)

Iedere Nederlandse werkgever mag onbelast vergoedingen geven. De WKR, kort voor werkkostenregeling, maakt het mogelijk om een percentage van de totale loonsom belastingvrij te schenken. Bedraagt de totale loonsom van medewerkers minder dan € 400.000, dan bedraagt het percentage 3 procent. Bedraagt de loonsom méér dan € 400.000, dan ontvang je 3 procent van € 400.000 en 1,18 procent van het surplus.

De volgende voorbeelden verduidelijken de werking.
 

  • Tellen de jaarsalarissen van alle personeelsleden op tot € 1.000.000, dan bedraagt het onbelaste bedrag € 19.080.
    3 procent van de eerste 400.000, 1,18 procent voor het surplus. (400.000 * 3%) + (600.000 * 1,18%).
  • Maak je € 300.000 aan loonkosten, dan heb je € 9.000 ter belastingvrije beschikking.
    300.000 ligt onder de 400.000, dus ontvang je 3 procent van het gehele bedrag. (300.000 * 3%).

Op het moment van schrijven is er geen betere manier om aan de nieuwe behoeften van thuiswerkend personeel te voldoen. Voldoe je aan deze behoeften, dan voorzie je niet alleen van een budget voor hoognodige thuiskantoor-apparatuur, maar speel je eveneens in op de betrokkenheid van personeel. Hoewel het laatste belang ook met een bonus te behartigen is, kosten bonussen je handenvol belasting. Met de vergoedende doeleinden en onbelastbaarheid van de WKR sla je twee vliegen in één klap.

Geld moet er wel zijn. Een onbelastbaar gift blijft een gift. En hoewel het merendeel van het Nederlandse mkb elke cent hard nodig heeft, kan geen bedrijf om continuïteit heen. De business moet doorgaan. Vandaar is het belangrijk om het doel van een WKR-vergoeding nauwkeurig in kaart te brengen. Goodwill alleen is onvoldoende, ook invloed op de productiviteit is een pré.

Het doel van een thuiswerkvergoeding

Bij het inventariseren van de meest effectieve doeleinden van een WKR-vergoeding komt onderzoek van NETGEAR tegemoet. Van de meer dan duizend onderzochte thuiswerkers investeerde een derde eigen geld in netwerkapparatuur. Behoefte aan devices als routers is minstens zo groot als de vraag naar bureaustoelen, laptopstands of notebooks. Diverse omstandigheden maken het belang verklaarbaar. Een grotere druk op het thuisnetwerk staat centraal.

Jongeren studeren in de woonkamer en medewerkers werken zij aan zij met een partner. Waar het netwerk nog geen jaar terug hooguit in het verkeer van twee of drie devices voorzag, dienen de werk- of studiebehoeften van meerdere personen plotseling vervuld te worden. Heel wat anders dan een Netflix- of Spotify-stream in de avonduren.

Netwerkapparaten als routers verschillen. Huishoudens bouwen doorgaans op verouderde apparaten. Wanneer meerdere devices gelijktijdig data uitwisselen, kunnen problemen zich aandoen. Dergelijke problemen zijn dusdanig aanwezig dat personeel zich sneller genoodzaakt voelt om zelf in een oplossing te voorzien. Deze eigen verantwoording wordt werkgevers niet in dank afgenomen.

Het blijft meldenswaardig dat netwerkapparatuur absoluut niet het enige middel is waar thuiswerkers naar verlangen. Ook bureaustoelen, randapparatuur en desktops zijn niet langer vanzelfsprekend. Toch zijn kantoorstoelen en -desktops in grote aantallen beschikbaar. Netwerkapparatuur is daarentegen schaars.

Combineren werkgevers de WKR en vergoeding van netwerkapparatuur, dan benutten werkgevers een kans. 63 procent van thuiswerkers kan bediend worden. Zij worden niet alleen productiever, maar voelen zich beloond.

afbeelding van Geert van der Klugt

Geertvan der Klugt | Redacteur

Bekijk alle artikelen vanGeert