GPS-smartphones: nuttige speeltjes

Redactie Baaz
Na de breedbeeld-navigatiesystemen is er nu een voorzichtige nieuwe trend zichtbaar: kant-en-klare GPS-smartphones. En waarom ook niet, een mobieltje iedereen toch al bij zich.

Telefoons waarmee u ook kunt navigeren zijn niet nieuw. Met een losse 'GPS-muis' en de nodige software, kunt u de meeste smartphones zelf omtoveren tot navigatiesysteem. Maar die drempel is voor veel gebruikers te hoog. Een smartphone, die direct uit de doos al werkt, is daarentegen een extra koopargument. Dat vindt ook Nokia, die onlangs de Nokia 6110 navigatietelefoon op de markt heeft gebracht. En Mio, niet eens een telecomfabrikant, die het met de A501 PDA Phone gaat proberen. Samsung presenteert eind dit jaar de i550, E-Ten en HTC hebben er ook al eentje.

Wat ons betreft is het grootste voordeel van een GPS-telefoon dat je niet met een extra apparaat op stap hoeft. De telefoon zit toch al in de zak en komt tenminste ook nog van pas op het deel tussen parkeergarage en eindadres. Maar is zo'n klein schermpje wel handig? We namen de Nokia 6110 mee voor een rit.

Knopjes!
En het antwoord is..... het volstaat. Kruispunten en drukke knooppunten worden overzichtelijk in beeld gebracht, het enige wat je zou kunnen inbrengen is dat je een minder goed beeld van de omgeving krijgt. Dat maakt een navigatietelefoon niet de eerste keuze voor op vakantie, maar op weg van A naar B is er niets mis mee.
Smartphones beschikken over het algemeen niet over een aanraakscherm, maar wel over een overweldigende hoeveelheid knopjes. En dat beviel ons eerlijk gezegd prima. De belangrijkste opties zijn op de Nokia ondergebracht in een menu, dat ook via een speciale navigatietoets opgeroepen kan worden. We hadden geen enkel probleem om onze eerste route te plannen. Een benzinestation als tussenstop invoeren was ook zo gedaan.
Nieuwe gebruikers zullen dus zo met de Nokia aan de slag kunnen. Voor meer ervaren gebruikers gaat er onder elke knop van het nummerieke toetsenbord een snelkoppeling naar veelgebruikte functies schuil en dat is maar wat lekker. Het zal even duren voor u alle mogelijkheden blind weet te vinden, maar daarna hoeft u nooit meer in menu's te graven om bijvoorbeeld van 2D naar 3D te schakelen of het geluid uit te zetten. Gewoon n knopje indrukken.

Snelheid
Onze vrees dat een smartphone veel te traag zou zijn om vlot te navigeren blijkt in ieder geval op de Nokia volledig ongegrond. De 6110 is sneller dan de meeste 'toegewijde' systemen die we op de redactie hebben getest. Met name het uitzoomen en verschuiven van de kaart gaat heerlijk soepel. Ook het uitrekenen van een route kost weinig tijd.

Conclusie
Voor al die mensen die niet voor elke toepassing een ander kastje willen hebben is een navigatietelefoon ideaal. Altijd op zak n zo bij de hand. Niet alleen in de auto, maar ook lopend in de stad. Handig als u op weg bent naar een afspraak, maar net zo makkelijk als u uitgaat. Bovendien: u hoeft zich veel minder druk te maken over diefstal.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie