Green deal in gevaar door Omnibuspakket
De EU-commissie is voornemens om belangrijke regelgeving voor duurzame wetgeving te wijzigen via het zogenaamde Omnibuspakket. Dat kan nadelige gevolgen hebben voor de Europese Green Deal. Daarom hebben 200 organisaties in de financiële sector, waaronder 15 Nederlandse investeerders, met 716 miljard euro aan beheerd vermogen, een gezamenlijke verklaring opgesteld waarin de EU-commissie wordt opgeroepen om de integriteit en ambitie van het duurzame financieringskader van de EU te behouden.
De gezamenlijke verklaring, gepubliceerd door drie toonaangevende Europese ledenorganisaties voor investeerders (Eurosif, IIGCC en de PRI) en ondersteund door 211 organisaties in de financiële sector (waaronder Achmea en Triodos Bank), waarschuwt dat het heropenen van de regelgeving het risico met zich meebrengt dat er onzekerheid ontstaat over belangrijke richtlijnen. Daardoor kan het doel van de commissie om kapitaal te heroriënteren ter ondersteuning van de Europese Green Deal in gevaar komen.
Veranderende regelgeving via Omnibuspakket
Het Omnibuspakket is bedoeld om het concurrentievermogen van Europa te verbeteren en de regelgeving te stroomlijnen. De belangrijke duurzaamheidswetten die naar verwachting zullen worden herzien zijn:
·EU-taxonomie
·De richtlijn voor de verslaglegging over duurzaamheid van bedrijven (CSRD)
·De richtlijn voor ‘due diligence’ van duurzaamheid van bedrijven (CSDDD).
Investeerders zeggen dat de bovenstaande regelgevingen fundamentele hoekstenen van de duurzaamheidsbeleidsarchitectuur binnen de EU zijn. Ze zijn cruciaal voor het bevorderen van duurzaamheid op de lange termijn en economische groei in Europa. Deze regels stellen investeerders in staat om weloverwogen beslissingen te nemen, waarmee ze risico's beheren, kansen identificeren en uiteindelijk kapitaal kunnen heroriënteren naar een meer concurrerende, eerlijke en welvarende netto-nul-economie.
Nadelen van het Omnibuspakket
Hoewel de gezamenlijke verklaring van investeerders de noodzaak van verbeteringen erkent, benadruk ze het belang van stabiliteit van het langetermijnbeleid en benadrukt ze de gevaren van een algehele heropening van de drie wetten die kunnen leiden tot een aanzienlijke verwatering van openbaarmakingen over duurzaamheid van bedrijven die essentieel zijn voor investeringsbeslissingen.
De ondertekenaars ondersteunen de algemene doelstelling om de samenhang van het EU-kader voor duurzame financiering te vereenvoudigen en te verbeteren. Maar ze betogen ook dat het effectiever zou zijn om te focussen op het stroomlijnen van de technische normen en om duidelijke implementatierichtlijnen aan te bieden.
Voorstel van investeerders
De interventie, die is verzonden naar Commissievoorzitter Ursula von der Leyen en belangrijke EU-commissarissen, benadrukt dat snelle toegang tot hoogwaardige en vergelijkbare rapportage een vereiste is voor investeerders om beslissingen te maken en te begeleiden.
Investeerders adviseren een gerichte aanpak om het raamwerk te verfijnen, waaronder:
·Technische normen stroomlijnen op basis van feedback uit de industrie.
·Duidelijke implementatierichtlijnen bieden, inclusief sectorspecifiek advies waar relevant.
·Interoperabiliteit tussen Europese en internationale rapportagenormen waarborgen.
·Digitale oplossingen benutten om rapportagelasten te verminderen en gegevensharmonisatie te verbeteren
Stephanie Pfeifer, Chief Executive Officer bij Institutional Investors Group on Climate Change (IIGCC): "Door de basisprincipes van deze regelgeving te behouden en tegelijkertijd de implementatie-uitdagingen aan te pakken, kan de EU haar wereldwijde leiderschap in duurzame financiering versterken. Snelle toegang tot hoogwaardige en vergelijkbare rapportages uit de reële economie is een vereiste om beslissingen van investeerders te ondersteunen en te begeleiden. Zo kan deze evenwichtige aanpak de heroriëntatie van kapitaal naar een concurrerender, eerlijker en welvarender netto-nul-economie ondersteunen. Daarmee kan de geschatte jaarlijkse investeringskloof van 750-800 miljard euro worden overbrugd.