Half Holland dakloos: verhalen achter de woningnood
In de derde aflevering van Half Holland dakloos onderzoekt Yora Rienstra of er voor mensen met een laag of gemiddeld inkomen nog plek is in de stad, en ze ontmoet mensen die zich daar al een tijdje niet meer welkom voelen.
Yora en Mustapha bij Woonopstand in Rotterdam ©VPRO
In Rotterdam ziet Yora hoe Mustapha zijn sociale huurwoning moet verlaten. Zijn geliefde wijk met karakteristieke panden wordt gesloopt om er duurdere nieuwbouw (koop)woningen voor in de plaats te zetten. Yora vraagt zich af of het niet beter was geweest om deze panden te renoveren, zodat er voldoende woonaanbod zou blijven. Op de vastgoedbeurs bevestigen projectontwikkelaars haar idee.
Stadsgeograaf Cody Hochstenbach legt uit wat de oorzaken zijn van de stedelijke huisvestingsproblematiek. Ook gaat Yora langs bij Hotel Mokum waar krakers strijden tegen leegstand en met hun actie de stad weer toegankelijk willen maken voor iedereen. Wat is de oplossing? Hoe blijft het voor iedereen mogelijk om in de stad te wonen?
Een groep jonge mensen lijken een oplossing te hebben gevonden. Hen lukt het wel om betaalbaar in de stad te wonen. Ze laten gezamenlijk een pand bouwen waar iedereen zijn eigen woonruimte krijgt. De prijzen kunnen er niet stijgen en het is ook nog eens duurzaam gebouwd.
Half Holland dakloos zoomt in op mensen die te maken hebben met de oorzaken en gevolgen van de wooncrisis, in de stad én op het platteland. De een is slachtoffer, terwijl de ander juist gebaat is bij een krappe markt. Yora trekt dwars door Nederland en spreekt allerlei woningzoekenden, vastgoedondernemers, studenten, huizenflippers en krakers en ziet hoe mensen ook met inventieve oplossingen komen. Lukt het Yora ondertussen zelf een woning te vinden?