Heeft AI eindelijk de werkvloer veroverd?
Onderzoek van de Nederlandse softwareontwikkelaar Klippa toont een sterk positieve trend in de perceptie van AI-gebruik. Uit het rapport blijkt dat 85,3% van de 458 ondervraagde werknemers over het algemeen een positieve mening heeft over AI. De respondenten, afkomstig uit drie belangrijke markten – de EU, NA en VK – prezen AI vooral vanwege de verhoogde productiviteit en efficiëntie. Tegelijkertijd werden ook uitdagingen benoemd, zoals morele zorgen en trainingstekorten.
AI-gebruik versterkt positieve percepties
Het onderzoeksrapport The State of Professional Perceptions on AI laat zien dat meer dan 8 op de 10 professionals AI-gebruik op de werkvloer als positief ervaren. Deze opvattingen zijn in de loop van 2024 aanzienlijk optimistischer geworden. Maar liefst 87,8% van de respondenten meldt dat AI hun efficiëntie en productiviteit heeft verhoogd, voornamelijk door de automatisering van routinetaken. Dit stelt hen in staat zich te richten op taken met meer toegevoegde waarde. Opvallend is dat de bank- en financiële sector unanimiteit rapporteert: 100% van de respondenten erkent de transformerende impact van AI.
"Uit ons onderzoek en wat we waarnemen bij onze klanten en partners, zien we dat veel kenniswerkers de tijdbesparende voordelen van AI waarderen. Of het nu gaat om AI als schrijfassistent, het automatiseren van informatieverzameling of het automatisch opstellen van de eerste versie van een prestatierapport, AI bespaart tijd," aldus Peter Caputa, CEO van Databox, een partnerbedrijf in dit onderzoek.
Meer tijd voor strategie en creativiteit
Doordat AI routinetaken overneemt, krijgen werknemers meer ruimte om zich te richten op strategische en creatieve activiteiten. Het rapport toont aan dat 40,2% van de respondenten deze verschuiving aan AI toeschrijft. Dit resulteert op zijn beurt in meer werkplezier en een toename van innovatieve probleemoplossing binnen organisaties.
Daarnaast geeft 70% van de professionals aan liever te werken voor een bedrijf dat de voordelen van AI combineert met baanzekerheid en werknemersontwikkeling. Het belang van een mensgerichte aanpak, waarbij AI menselijke creativiteit aanvult in plaats van vervangt, komt duidelijk naar voren.
"De toekomst van werk moet een balans vinden tussen kunstmatige intelligentie en de menselijke touch. Terwijl AI de baanzekerheid verstoort, dragen de resulterende angsten voor verdringing bij aan toenemende mentale gezondheidsproblemen zoals angst en depressie. Aangezien mensen AI hebben gecreëerd, is het essentieel dat technologie menselijke input aanvult in plaats van vervangt. Regelmatige evaluaties van AI-systemen en datasets zijn cruciaal om ervoor te zorgen dat ze geschikt zijn voor hun doel en het welzijn van werknemers niet ondermijnen," legt Kauna Malgwi uit, een van de top 100 invloedrijke stemmen in AI volgens Time Magazine in 2024.
Morele zorgen en trainingstekorten blijven aanwezig
Hoewel de voordelen van AI duidelijk zijn, blijven aanzienlijke morele zorgen bestaan onder de ondervraagde werknemers. Bijna de helft van de respondenten blijft bezorgd over privacy, transparantie en mogelijke biases in AI-systemen. Deze zorgen, gecombineerd met angst voor baanverlies, komen het sterkst naar voren in het Verenigd Koninkrijk, waar 33% van de professionals zorgen om banenverlies door AI rapporteert. Ter vergelijking: in de EU is dit slechts 10,5%.
Ook respondenten uit de IT-sector, ondanks hun nauwe banden met technologie, geven aan achter te lopen op het gebied van training. Dit wijst op een cruciaal verbeterpunt.
"Het trainen en bijscholen van werknemers is essentieel om ervoor te zorgen dat ze volledig profiteren van de beschikbare AI-tools. Het bieden van gestructureerde training verbetert niet alleen hun vaardigheden, maar zorgt er ook voor dat AI veilig en effectief wordt gebruikt, wat een soepele en veilige implementatie ondersteunt," aldus Menno Fokkema, CEO van DataNorth.
Over het onderzoek
Het rapport The State of Professional Perceptions on AI is gebaseerd op een enquête onder 485 werknemers actief in Noord-Amerika (51,7%), de Europese Unie (35,5%) en het Verenigd Koninkrijk (12,8%).
De Nederlandse softwareontwikkelaar Klippa, gespecialiseerd in intelligente documentverwerking, voerde het onderzoek uit in samenwerking met Databox, een platform dat bedrijven helpt hun prestaties te verbeteren door data optimaal te benutten.