Hoe ziet het nieuwe format voor het WK voor clubs 2025 eruit?
In juni staat de voetbalwereld voor een nieuwe primeur. Voor het eerst staat het vernieuwde wereldkampioenschap voetbal voor clubs op het programma. Het belooft een spectaculair toernooi te worden met in totaal 32 deelnemers en deze eerste editie wordt gehouden in de Verenigde Staten. De beste teams uit verschillende delen van de wereld zullen het tegen elkaar op gaan nemen, waardoor het toernooi garant staat voor een aantal mooie affiches en dat begint al in de poulefase.
Omdat veel fans nog niet precies weten hoe het toernooi in elkaar steekt is het interessant om te kijken naar wat we precies mogen gaan verwachten. Daarom gaan we hieronder uitgebreid kijken naar het deelnemersveld, de opzet van het toernooi, hoe de poulefase en knock-outfase eruit gaan zien en welke clubs we onder de favorieten mogen scharen. Zo weet je na het lezen van deze pagina alles over het aanstaande FIFA wereldkampioenschap voetbal voor clubs.
De opzet van het WK voor clubs in 2025
Er heerst onder veel fans wat onduidelijkheid over de opzet van het nieuwe WK voor clubs in 2025. Daar waar er normaal gesproken alleen gestreden wordt om de wereldbeker voor clubs door teams die eerder tijdens de toernooien op hun eigen continent het beste waren, krijgen nu veel meer ploegen de mogelijkheid om een gooi te doen naar deze prijs. Niet iedereen in de voetbalwereld was hier echter blij mee, omdat veel mensen van mening zijn dat de speelkalender nu al overvol is en dat dit door dit nieuwe toernooi nog erger wordt.
Om mee te mogen doen aan het nieuwe WK voor clubs in 2025 hoef je dus niet per se de Champions League te hebben gewonnen in het continent waar je actief bent als club. Er wordt namelijk ook gekeken naar welke ploegen er in eerdere jaren hebben gewonnen en wat de ranking is op de respectievelijke lijsten van de bonden die verschillende werelddelen vertegenwoordigen. Dit levert een aantal verrassende namen tussen de deelnemers op zoals Red Bull Salzburg en FC Porto.
Het deelnemersveld
De deelnemers zijn verdeeld over alle continenten. Er zijn 4 Aziatische, 4 Noord-Amerikaanse, 4 Afrikaanse, 6 Zuid-Amerikaanse en 12 Europese deelnemers. Daarnaast doet er 1 club mee uit Oceanië en mag het gastland ook een extra team sturen, waardoor het totaal uitkomt op 32 deelnemende clubs. De laatste 4 winnaars van de Champions League toernooien voor de continenten die 4 of meer teams mogen sturen krijgen een startbewijs en in Oceanië is dat de best geklasseerde club van de laatste 4 Champions League winnaars. De overige deelnemers uit Europa en Zuid-Amerika worden ook bepaald op basis van ranking over deze periode.
Dit levert een bijzonder gezelschap aan clubs op dat zich aan de aftrap mag gaan melden. Een aantal namen die in het oog springen zijn Al-Hilal, River Plate, Boca Juniors, Fluminense, Palmeiras, Manchester City, Real Madrid, Bayern München en Paris Saint-Germain. Als je niets wilt missen van het toernooi kun je dit uiteraard op televisie en online gaan volgen. Mocht je ervoor kiezen om in te gaan zetten bij een website voor sportweddenschappen op voetbal dan kun je hier de wedstrijden ook live volgen.
Poulefase en knock outfase
Net als op een WK van landen wordt gedaan is er ook hier eerst een groepsfase en daarna een knock outfase. Daarbij is het format eigenlijk exact hetzelfde, want er wordt in 8 poules van 4 gestreden om 16 plaatsen in de achtste finales. Dit gaat overigens bij het WK voor landenteams in 2026 voor het eerst veranderen als het deelnemersveld daar zal worden uitgebreid naar 48 landen. Het huidige format zal voor zover bekend voorlopig nog wel voor het WK voor clubs blijven worden gevolgd, ook na deze eerste editie.
De loting heeft vanwege het sterke deelnemersveld direct een aantal mooie affiches opgeleverd. Zo zal Paris Saint-Germain gaan voetballen tegen Atlético Madrid in de groepsfase en ontmoet Bayern München Benfica. Met Real Madrid tegen Al-Hilal en Internazionale tegen River Plate staan er ook meteen een aantal continentale krakers op het programma in de groepsfase. Omdat veel van deze teams vrijwel nooit de kans krijgen om tegen elkaar te spelen, belooft het een zeer uniek toernooi te worden.
Welke clubs zijn favoriet?
In het lijstje met favorieten komen we een aantal namen tegen die je ook mag verwachten als het gaat om de winst van de Champions League in Europa. Omdat Europese competities zoals de Engelse Premier League, La Liga in Spanje en de Bundesliga in Duitsland het hoogst staan aangeschreven, is de verwachting dat een ploeg uit Europa er uiteindelijk met de titel vandoor zal gaan, ondanks dat het niet makkelijk zal worden.
Een aantal ploegen uit Brazilië en Argentinië zoals Palmeiras, River Plate, Fluminense en Boca Juniors mogen gezien worden als outsiders en ook het Saoedische Al-Hilal beschikt over een selectie die in menig Europese topcompetitie niet zou misstaan. Toch zal er vooral naar clubs als Real Madrid, Manchester City, Bayern München en Paris Saint-Germain worden gekeken door mensen die een winnaar aan moeten wijzen. Daarbij lijken deze in de poulefase weinig tegenstand te hebben, waardoor het een stuk makkelijker zou moeten zijn om verder in het toernooi te komen.