Hoe zit het nou met ongevallen op de werkvloer en smartengeld?
Je jaagt een collega of medewerker aan om een klus af te maken. Diegene is moe, maar doet het toch zo snel mogelijk. En dan gaat het mis. Goed mis.
Een collega of medewerker raakt ernstig gewond en, in ieder geval tijdelijk, arbeidsongeschikt. Wat nu? Dat bloemetje is aardig, maar uiteindelijk heeft diegene weinig aan. Want kom je ooit weer aan het werk? En wat als je niet helemaal herstelt?
Top 5 bedrijfsongevallen
Bedrijfsongevallen zijn redelijk zeldzaam. Iets meer dan 3% van de Nederlanders heeft ooit een bedrijfsongeval gehad. Maar als het mis gaat, dan gaat het meestal ook goed mis. Volgens het RIVM zijn dit de 5 meest voorkomende ernstige ongevallen op de werkvloer:
1. Vallen van hoogte
2. Ongelukken met bewegende delen van een machine
3. Vallende voorwerpen
4. Aanrijdingen op de werkvloer
5. Beknelling: meestal tussen een machine.
Wat te doen na een bedrijfsongeval
Natuurlijk is medische hulp het belangrijkste. Ook belangrijk: de werkgever moet een melding doen van een ernstig ongeval op de werkvloer. Deze melding komt terecht bij de Inspectie. Na een melding wordt het ongeval verder onderzocht. Is er sprake van schuld door de werkgever? Dan maak je goede kans op smartengeld.
Smartengeld
Na een bedrijfsongeval is vaak materiele en immateriële schade ontstaan. Met materieel wordt schade bedoeld zoals inkomensverlies, medische kosten en re-integratie kosten. Immateriële schade is schade door pijn en verdriet. Voor deze vorm van schade kan smartengeld worden geëist. Er zijn verschillende vormen van smartengeld:
• Smartengeld voor fysieke en psychische schade;
• Smartengeld voor het schenden van eer of goede naam van het slachtoffer;
• Smartengeld voor aantasting in de persoon;
• Smartengeld voor aantasting van de nagedachtenis van een overledene;
• Smartengeld voor doelbewust toegebrachte schade.
Hoogte smartengeld
De hoogte van het smartengeld verschilt per geval. Er is een smartengeldgids samengesteld waarin een indicatie wordt gegeven van het bedrag waar de eiser recht op heeft. De hoogte van het bedrag is afhankelijk van veel verschillende factoren. Er wordt bijvoorbeeld gekeken naar de leeftijd van het slachtoffer, de gezondheid aan het slachtoffer voorafgaand het ongeval en de consequenties voor de carrière van het slachtoffer. Een letselschadespecialist zal voor het slachtoffer aan zaak aanspannen tegen de werkgever. Als het verzoek om smartengeld wordt toegewezen zal de werkgever naast het smartengeld ook de kosten van de letselschadeadvocaat moeten betalen.