Ik ga ondernemen, hoe kom ik aan een eigen website?
Je gaat voor jezelf beginnen en hebt een website nodig, hoe ga je dit aanpakken en waar moet je beginnen? Er zijn een hele hoop mogelijkheden en in dit artikel gaan we je op weg helpen zodat jij straks weet waar je moet beginnen. Met deze 4 tips heb je een goede basis en kun je starten met het ontwikkelen van een eigen website voor je bedrijf.
Met welke software ga ik mijn eigen website ontwikkelen?
Laten we even aannemen dat je niet een persoon bent die goed kan programmeren en al meerdere websites in zijn leven heeft ontwikkeld. Als dit het geval zou zijn dan was je niet op dit artikel terecht gekomen. Waarschijnlijk ben je redelijk handig maar heb je wel software nodig voor het ontwikkelen van een eigen website. Er zijn verschillende soorten manieren en deze laten we je graag zien.
Een open source CMS (WordPress, Joomla, Drupal etc.)
Wat is een open source CMS? Even een korte uitleg. Open source betekend in het kort dat de broncode van de software die je gaat inzetten voor iedereen toegankelijk is. Verder gaan we hier niet al te lang bij stilstaan. CMS staat voor Content Management Systeem. Met een CMS is het gemakkelijker om een website te vorm te geven, teksten te plaatsen etc. Het CMS is als het ware je beheerpaneel waarmee je kunt bepalen wat je waar op je website wilt laten zien.
Welke CMS kan ik het beste gebruiken voor het ontwikkelen van mijn bedrijfswebsite?
Er zijn tal van bekende en populaire CMS’en, de meest bekende zijn WordPress, Joomla en Drupal en als wij je van een advies mogen voorzien, ga voor WordPress. WordPress is het meest gebruikte CMS ter wereld en hier zijn tientallen miljoenen websites mee ontwikkeld. WordPress heeft een grote community dus mocht je ergens tegen aan lopen of met vragen zitten dan zijn er vaak online mensen die je hier mee kunnen helpen.
Daarnaast biedt WordPress een hoop verschillende thema’s waarmee je al een soort vooraf gebouwde website hebt. De basis van de website staat hiermee al en dan kun je eigenlijk direct aan de slag met het verder uitbouwen van je website en het helemaal naar je eigen wensen te maken. Bekijk hier de beste WordPress themes.
WordPress heeft ook plug-ins, dit zijn een soort extra functionaliteiten die je aan je website kunt toevoegen. Wil je bijvoorbeeld een contactformulier toevoegen aan je WordPress website dan is het handig om een contactformulier plug-in toe te voegen.
Er zijn werkelijk duizenden WordPress thema’s en plug-ins waar je uit kunt kiezen dus met WordPress kun jij jouw droomwebsite super snel en eenvoudig ontwikkelen.
Opgelet, bij een open source CMS moet je in vrijwel alle gevallen de hosting provider regelen voor je website. De hosting provider zorgt ervoor dat je website 24/7 te bereiken is en ergens veilig op een server staat opgeslagen. Mocht je meer informatie willen weten omtrent hosting en ook welke partij je het beste kunt kiezen, wij hebben de beste website hosting providers voor je op een rijtje gezet.
Ontwikkel je website met een website maker (builder)
Website builders, je hebt er vast wel eens van gehoord. Dit zijn vaak bedrijven die een op maat gemaakte software (website builder) aanbieden waarmee je gemakkelijk je eigen website kunt maken. Het grootste verschil tussen een open source CMS en een website builders is dat een website builder niet open source is. Wanneer je dus niet tevreden bent over je website builder of de service dan kun je niet zomaar weg naar een andere partij met een betere service want je kunt je website niet verhuizen. De software waarmee jij het hebt gebouwd is van de desbetreffende partij en die geven die software niet vrij. Dit is dus iets waar je goed over na moet denken voordat je begint met het ontwikkelen van je eigen website.
Als je WordPress gebruikt om je eigen website mee te ontwikkelen dan ben en blijf jij de “eigenaar” van de website. Ben je de service van je hosting provider bijvoorbeeld zat of deze is enorm traag dan kun je besluiten om op zoek te gaan naar een andere hosting provider. Je kunt dan bijvoorbeeld als websites als Hostingvergelijker.nl kijken voor een nieuwe, betere en geschiktere hosting provider.
Ben je toch nieuwsgierig naar de mogelijkheden met een website builder? Bekijk dan hier de beste website makers van dit moment!
Waarschijnlijk heb je al een bedrijfsnaam, maar nu nog de domeinnaam
Het bedenken van een bedrijfsnaam… Misschien heb je al heel lang iets in gedachten of heb je al een bedrijfsnaam. Echter is het dan nog maar de vraag of de domeinnaam vrij is. Zit je doelgroep in Nederland dan adviseren wij om een .NL domeinnaam aan te schaffen. Voordat je de naam van je bedrijf helemaal uit gaat werken is het wel goed om te kijken of de domeinnaam ervan nog beschikbaar is. Dit kun je controleren bij een hosting provider en daar ook gelijk registreren zodat iemand anders er niks meer mee kan doen. Controleer dit goed voordat je straks geen domeinnaam meer kunt registreren die in lijn ligt met je gekozen bedrijfsnaam.
Ontwikkelen van een huisstijl
Elk bedrijf heeft een huisstijl en deze heb je ook nodig voor je nieuwe website. Is je domeinnaam vastgelegd dan is het nu tijd om de huisstijl van je bedrijf te gaan bepalen of te laten maken.
Als je zelf creatief genoeg bent dan kun je dit misschien zelf. Ben je dit niet dan is het raadzaam om een designer in de arm te sluiten en het uit te besteden.
Heb je iets gemaakt of laten maken en je bent heir tevreden over dan is het ook handig om al te kijken naar de lettertypes die je wilt gebruiken op je website en misschien andere uitingen. In veel gevallen kijken een designer hier ook al naar maar mocht je het zelf doen dan is het raadzaam om hier ook even goed naar te kijken. Bereid dit goed voor zodat je website straks één mooi geheel is en niet een bij elkaar geraapt zooitje.
Bedenk een goede menustructuur en ga teksten schrijven
Je hebt besloten met welke software je een eigen website gaat ontwikkelen, je hebt de bedrijfsnaam bepaald en je domeinnaam vastgelegd en je huisstijl is ook helemaal rond. Tijd om te kijken naar een menustructuur en welke pagina’s je allemaal wilt gaan plaatsen op je website. Wat wil je gaan vertellen op je website en wat is het uiteindelijke doel van je website? Denk hier goed over na en bepaal op basis hiervan welke pagina’s er allemaal moeten worden gemaakt, dit wordt uiteindelijk ook een deel van je menustructuur. De meest belangrijke pagina’s die plaats je uiteindelijk in je menu.
Heb je dit goed in kaart gebracht dan is het tijd om na te denken over de inhoud van de pagina’s. Wat ga je vertellen op de verschillende pagina’s en wat wil je bereiken als bezoekers op deze pagina komen? Wil je ze informeren of overtuigen om bijvoorbeeld contact op te nemen? Denk hier goed over na en richt je pagina’s goed in met een duidelijk doel voor ogen. Bereid ook dit goed voor en als dit goed uitgewerkt is dan ga je aan de slag met het schrijven van de teksten voor je website.
Kan ik nu eindelijk gaan bouwen?!
Jaja, het is veel voorbereiding en dan kan het eigenlijk nog vele malen uitgebreider maar met deze stappen leg je in ieder geval een hele goede basis. Je kunt nu eindelijk gaan starten met het ontwikkelen van je eigen website. Veel succes en plezier met het ontwikkelen van je eigen website