Is een verplichte vrije dag écht verplicht?
Het is afhankelijk van je waar je werkt maar de meeste bedrijven hanteren dezelfde dagen waarop werknemers verplicht vrij moeten nemen, zoals op Hemelvaartsdag. Maar is zo’n ‘verplichte vrije dag’ ook echt verplicht?
Officiële feestdagen
De officiële feestdagen in Nederland van 2019 hebben we op een rijtje gezet.
- Nieuwjaarsdag: 1 januari 2019
- Goede Vrijdag: 19 april 2019
- Pasen: 21 en 22 april 2019
- Koningsdag: 27 april 2019
- Bevrijdingsdag: 5 mei 2019
- Hemelvaartsdag: 30 mei 2019
- Pinksteren: 9 en 10 juni 2019
- Kerst: 25 en 26 december 2019
De bovenstaande dagen zijn feestdagen, maar dat betekent niet dat je jouw werknemers verplicht vrij moet geven. Er is geen Nederlandse wet waarin wordt aangegeven op welke dagen werknemers dit (verplicht) hebben.
Lees ook: Feestdagen, vrije dagen en doorbetalen: hoe zit het precies?
Verplicht vrij in Cao
Ondanks dat er geen wet is voor het hebben van deze vrije dagen, staat er in het cao of arbeidsovereenkomst vaak aangegeven welke afspraken er zijn gemaakt omtrent de dagen die werknemers verplicht vrij zijn. Als je bijvoorbeeld in het onderwijs werkt, heb je in de schoolvakanties vrij, terwijl dit op kantoor natuurlijk niet geldt. Werkgevers kunnen werknemers verplichten om een vrije dag op te nemen maar dit moet mogelijk zijn volgens de cao of arbeidsovereenkomst.
De conclusie is: als er niet in het cao of de overeenkomst staat dat je als werkgever je werknemer kan verplichten tot het opnemen van een vrije dag, dan hoef hij dit ook niet te doen. Het enige nadeel voor de werknemer is dat het kantoor op de feestdag wellicht dicht is en hij zijn werk thuis moet gaan afhandelen.