Je wilt een ORV afsluiten; waar moet je beginnen?

Je wilt een ORV afsluiten; waar moet je beginnen?

Redactie Baaz

Als je wilt voorkomen dat je partner de vaste lasten niet meer kan betalen op het moment dat je ineens komt te overlijden, dan is het verstandig om een verzekering af te sluiten. Je kunt namelijk een overlijdensrisicoverzekering afsluiten en daarmee dit risico opvangen. Je kunt deze verzekering echter op vele manieren samenstellen. Wat je nodig hebt, hangt af van je situatie. Vandaar dat we je in dit artikel laten zien hoe je tot de perfecte ORV voor jouw situatie komt. Je kunt vervolgens eenvoudig en snel je polis online gaan afsluiten.

Welke risico’s vang je op wanneer je een ORV gaat afsluiten?

Als je een overlijdensrisicoverzekering afsluit, zorg je dat je nabestaanden een geldbedrag ontvangen dat ze kunnen gebruiken om de vaste lasten te blijven betalen. Je kunt hierbij denken aan de hypotheek, maar ook aan de huur. Heb je kinderen? Dan kan het geld van de ORV ook gebruikt worden voor hun onderhoud. Willen ze bijvoorbeeld later gaan studeren, dan is er geld beschikbaar om dit te financieren. Je kunt eveneens een ORV afsluiten voor andere nabestaanden, bijvoorbeeld wanneer je geen partner hebt. Heb je een koophuis en heb je niets vastgelegd, dan erft je familie je woning. Omdat je over een erfenis erfbelasting moet betalen, kan het zijn dat ze de woning moeten verkopen om deze belasting te kunnen betalen. Je kunt dit voorkomen door een ORV af te sluiten. Het geld dat ze van de verzekeraar ontvangen, kunnen ze gebruiken om de erfbelasting mee te betalen.

Hoe weet je voor hoeveel je je het beste kunt laten verzekeren?

Een ORV stel je samen op basis van je huidige situatie. Je moet daarom even kijken naar wat je maandelijkse vaste lasten zijn. Kijk hier kritisch naar, want het is niet altijd nodig om alle kosten te laten dekken. Je kunt er bijvoorbeeld ook voor kiezen om enkele besparingen door te voeren en dat je enkel de kosten voor de huur of hypotheek laat uitkeren. Hierdoor kun je je voordeliger laten verzekeren. Heb je een gevaarlijk beroep of heb je hobby's die de kans op overlijden vergroten? Of heb je onlangs te horen gekregen dat je een levensbedreigende ziekte hebt? In dat geval kan het te laat zijn om een ORV af te sluiten. Vandaar dat je verzekeraar je om een gezondheidsverklaring overlijdensrisicoverzekering zal vragen. Dit omdat een verzekering zich richt op risico’s en niet op zaken die al zeker zijn. Tot slot kun je aangeven hoe lang iemand een uitkering zal ontvangen van de verzekeraar. Wil je je premie laag houden, dan kun je kiezen voor een korte periode, wil je je nabestaanden zorg uit handen nemen, dan kun je voor een uitkering voor het leven gaan.

Een ORV is niet verplicht, maar voorkomt wel veel problemen

Concluderend kunnen we stellen dat een ORV niet verplicht is, maar dat je er veel problemen voor je nabestaanden mee kunt voorkomen. Heb je met je partner een woning gekocht en hebben jullie kinderen, dan is een ORV sterk aan te raden. Ben je alleen en wil je je erfgenamen ontlasten, dan kun je de ORV ook overwegen. Online kun je eenvoudig verschillende verzekeraars met elkaar vergelijken. Ga daarbij niet alleen af op de hoogte van de premie, maar ook op de dekking die iedere afzonderlijke partij biedt. Een euro premie per maand meer, kan een wereld van verschil betekenen voor je nabestaanden. Neem daarom even de tijd om deze verzekering samen te stellen. Vervolgens sluit je hem eenvoudig af.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie