Lunchpauze overslaan kost miljoenen
Die conclusie trekt het Britse onderzoek BUPA, zo is te lezen in The Telegraph. BUPA deed onderzoek onder duizend respondenten en kwam erachter dat ruim zes miljoen Britse werknemers geen pauze nemen om hun lunch te nuttigen. De helft van hen zegt dat ze het te druk hebben, 34 procent van de ondervraagden zegt dat het komt door de druk die de werkgever hen oplegt.
Over dat de productiviteit daalt wanneer een lunchpauze wordt overgeslagen, is 48 procent het eens. Rond drie uur ’s middags zijn de werknemers minder goed in staat om te werken wat volgens BUPA zorgt voor veertig minuten verloren werktijd per dag. Dit zorgt in totaal tot een verlies van 50 miljoen pond (57 miljoen euro) per dag voor het bedrijfsleven.
Gezondheid
Behalve dat de productiviteit daalt, worden werknemers ook prikkelbaar en gestrest wanneer ze geen lunchpauze nemen. Bovendien verhoogt een tien of elf uur durende werkdag zonder onderbreking het risico op gezondheidsproblemen als hart- en vaatziekten.
Dr. Jenny Leeser van BUPA zegt dat een lunchpauze van een uur niet nodig is, maar het regelmatig nemen van korte pauzes wel. Ze stelt dat werknemers nu cafeïnehoudende dranken gebruiken en chocolade eten om de dag door te komen. Dat zorgt voor slapeloosheid en uitdroging en is dus niet gezond.