MIT Sloan Management Review onderzoekt de belangrijkste lessen die bedrijven kunnen leren van de 2024 Olympische Spelen in Parijs Race naar decarbonisatie

MIT Sloan Management Review onderzoekt de belangrijkste lessen die bedrijven kunnen leren van de 2024 Olympische Spelen in Parijs Race naar decarbonisatie

Redactie Baaz

Het nastreven van decarbonisatiedoelstellingen is een lange, tijdrovende reis. Veel organisaties worstelen met de vraag waar ze moeten beginnen en hoe ze hun decarbonisatie-inspanningen kunnen opschalen. Nieuwe inzichten van MIT Sloan Management Review kijken naar de Olympische en Paralympische Spelen van 2024 in Parijs, waar functionarissen zich verplichtten om de uitstoot van broeikasgassen met ongeveer de helft te verminderen (vergeleken met de gemiddelde uitstoot tijdens de voorbereiding en uitvoering van de Spelen van Londen 2012 en Rio 2016) voor de belangrijkste strategieën die werden gebruikt om dit doel in slechts zeven jaar te bereiken.

In "How the 2024 Paris Olympics fast-Tracked Decarbonization" laten auteurs Atalay Atasu en Luk N. Van Wassenhove, medeoprichters en directeuren van INSEAD's Sustainable Business Initiative, in detail zien hoe het team een strikt koolstofbudget creëerde en uitvoerde.
 
Van herbruikbare flessen tot een drielaags energienetwerk, verkoopbaar meubilair en fietsvervoer, Parijs 2024 ging een ambitieuze verplichting aan, die werd geïmplementeerd in een soort leer-als-je-gaat proces van decarbonisatie. Het decarbonisatieproces van Parijs 2024, dat in de tijd werd gecomprimeerd, is een goed voorbeeld van de must-haves voor succes, waaronder een commitment op topniveau, sterke uitvoeringsmaatregelen (bijv. strikte koolstofbudgetten), nieuwe tools (bijv. materiaalvoetafdrukken), onverschrokken en gemotiveerd leiderschap dat bereid is om een paar muren te doorbreken (bijv. heroverweging van inkoop en prestaties) en op elkaar afgestemde partners.
 
"Grote organisaties kunnen veel leren van hun acties", zegt Van Wassenhove. "Door buiten de interne middelen te kijken en een heel ecosysteem op te bouwen, bereikt het Paris 2024-team grote duurzaamheidsdoelen door belanghebbenden te betrekken met feiten en gegevens, door silo's te doorbreken, bondgenoten te maken en een netwerk van leveranciers, partners, lokale overheden en klanten te creëren om een gericht decarbonisatieproces te creëren."

 Vier lessen geleerd tijdens de sprint naar decarbonisatie:

  1. Doe het voorbereidende werk dat nodig is om goed gedefinieerde doelen te stellen: Stel basisbegrotingen op, verzamel gegevens, bepaal een gedetailleerde materiaalvoetafdruk en definieer sourcing.
  2. Breek een paar muren: Gebruik lokale bronnen, vervang materialen met een lagere uitstoot, verander distributiemodellen en beheer en recycle afval actief.
  3. Zoek creatieve partners en geef prioriteit aan ecosysteemdenken: Kijk verder dan interne bronnen en ontwikkel partnerschappen en ecosysteemdenken voor sourcingmodellen.
  4. Maak limonade van citroenen en denk lokaal: Verminder reizen en uitstoot met creatieve nabijgelegen locaties, transport en hybride of op waterstof aangedreven voertuigen.

"Het resultaat is een duurzaam ecosysteem voor duurzaamheid, niet alleen voor toekomstige spelen en andere evenementen, maar ook voor het bedrijfsleven en de samenleving als geheel," concludeert Atasu. "Meedoen aan decarbonisatie vereist uithoudingsvermogen en de langetermijnvisie dat duurzaamheid groter is dan één bedrijf. Het gaat om een gevoel van doelgerichtheid dat werknemers en bredere belanghebbenden erbij betrekt. En er is meer nodig dan alleen inspiratie om dit te bereiken - en het team van Parijs 2024 is een uitstekend werkend voorbeeld."

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie