'Mkb heeft geen profijt van belastingvoordelen'

'Mkb heeft geen profijt van belastingvoordelen'

Redactie Baaz

In 2012 wil het kabinet innovatie stimuleren en heeft daarom belastingvoordelen gecreëerd. Voor het mkb zijn deze nieuwe maatregelen echter zinloos.

Het kabinet wil in 2012 de innovatie van topsectoren stimuleren door belastingvoordelen te creëren. Een van de sectoren is Science & Health, een branche waarbij ze zich specialiseren in de ontwikkeling van geneesmiddelen.

De regiegroep die over deze sector gaat, laat in een reactie aan de Volkskrant weten dat de belastingvoordelen geen enkel nut hebben voor het mkb. In sommige gevallen gaan de ondernemers er zelfs op achteruit. Dit is opvallend, aangezien Minister Verhagen twee weken geleden het mkb nog 'de motor van onze economie' noemde.

De regiegroep noemt als voorbeeld de Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk (WBSO). Deze belastingaftrek is weer verlaagd naar het niveau van 2008. 'De overheid zegt dat ze het mkb wil ondersteunen, maar voor het mkb van onze sector bereiken de maatregelen het tegenovergestelde - we gaan er juist op achteruit', zegt René Kuijten, lid van de regiegroep.

Ook de research-and-development-aftrek zou alleen gunstig zijn voor bedrijven die winstgevend zijn, terwijl start-ups juist in de begindagen van hun onderneming nog verlies maken. Zij hebben dus nauwelijks baat bij een verlaging van de vennootschapsbelasting.

Het Ministerie laat in een reactie weten dat de kritiek onterecht is. Ze wijzen erop dat start-ups alsnog belastingaftrek kunnen krijgen als ze binnen tien jaar winstgevend zijn. En in theorie wordt er ook niet bezuinigd op het WBSO, aangezien de verhoging een tijdelijke maatregel was. Daarnaast is er nog 500 miljoen geïnvesteerd in het Innovatiefonds MKB+.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie