Nederlanders blijven besparen op de energierekening maar willen meer concrete maatregelen van de overheid

Nederlanders blijven besparen op de energierekening maar willen meer concrete maatregelen van de overheid

Redactie Baaz

Nederlanders hebben het afgelopen jaar al flink wat bezuinigd op de energierekening, maar ze zijn nog net zo gemotiveerd om daar deze winter mee door te gaan. Wel willen zij dat de overheid meer concrete maatregelen treft om energiekosten te verlagen. Dat blijkt uit een enquête van reichelt elektronik onder Nederlandse consumenten. 

We blijven besparen 

Meer dan de helft van alle Nederlanders (54%) heeft in de afgelopen 12 maanden al maatregelen genomen om energie te besparen. Zelfs 71 procent zou de komende winter net zoveel bezuinigen als in de afgelopen winter. De reden: de eerder genomen maatregelen werken. 66 procent van de Nederlandse huishoudens konden afgelopen winter energie en dus geld besparen door de maatregelen die ze namen. 

Zorgen over hoge energieprijzen 

Ondanks de maatregelen maken mensen zich zorgen over de hoge energieprijzen voor de komende winter. Iets minder dan tweederde (60%) verwacht dat de energieprijzen het komende jaar verder zullen stijgen. Bijna de helft (46%) vreest dat de prijzen zo sterk zullen stijgen dat ze nog verder zullen moeten bezuinigen. Zo'n 30 procent maakt zich ook zorgen over de politieke situatie, die de voorzieningszekerheid kan beïnvloeden of de prijzen verder kan opdrijven. Slecht een kwart, zo'n 28% van de Nederlanders, maakt zich helemaal geen zorgen over de komende winter. 

Hulp van de overheid 

Wat mensen het meest willen van de overheid zijn meer concrete maatregelen om de energiekosten te verlagen (46%) - gevolgd door meer ondersteuning voor het gebruik van hernieuwbare energie (30%) en een snellere uitbreiding hiervan (24%). Ook wil 22 procent van de ondervraagden geen nieuwe contracten voor olie- of gasleveranciers uit ondemocratische landen of met een onethische winning. 

Vraag naar meer educatie 

Wat moet er nu gebeuren zodat men meer energie kan besparen om zich daardoor veiliger te voelen? Als het gaat om grote investeringen, zijn de handen van de meeste vaak gebonden omdat ze zelf niet verantwoordelijk zijn voor de beslissing. Ongeveer een kwart (24%) zegt bijvoorbeeld geen actie te kunnen ondernemen omdat ze geen eigenaar zijn van het gebouw of geen toestemming kunnen krijgen. Daarom zijn velen (36%) geïnteresseerd in hoe ze energie kunnen besparen met kleine veranderingen in het dagelijks leven.  

Ook is er veel vraag naar informatie en educatie. Zo willen de ondervraagde Nederlanders graag weten hoeveel geld ze kunnen besparen door specifieke maatregelen te nemen (36%). Maar ook welke huishoudelijke apparaten ze moeten vervangen of minder gebruiken om energie te besparen (28%). 

Eenvoudige maatregelen meest populair 

De meeste energiebesparende maatregelen die al zijn genomen door veel mensen zijn de eenvoudigste maatregelen die geen grote investering vragen. Het vervangen van lampen door LED's (48%) bijvoorbeeld, of het verlagen van de kamertemperatuur (45%) zijn populair. Ook het aanpassen van de levensstijl om minder energie te verbruiken, zoals minder warm water verbruiken of energievreters minder vaak gebruiken (34%) zijn vaak toegepaste methoden.  

De installatie van zonnepanelen (34%) is ook een populaire manier om energie te besparen. 29 procent van de ondervraagden heeft al huishoudelijke apparaten aangeschaft die energiezuiniger zijn en 26 procent is van plan dit binnenkort te doen. Veel Nederlanders zijn al overgestapt (27%) of zijn van plan om over te stappen (25%) naar een goedkopere energieleverancier. Al zou 28 procent van de ondervraagde graag wel meer duidelijkheid willen over hoe je een goedkoper contract afsluit bij een energieleverancier.  

Warmtepomp nog een te grote investering 

Hoe complexer en duurder de maatregelen, hoe minder populair. Slechts 15 procent van de ondervraagde huishoudens heeft een warmtepomp geïnstalleerd - en slechts 24 procent is van plan er een te installeren dit komende jaar. Dit maakt de warmtepomp een van de minst populaire opties om energie te besparen. Bovendien zien de meeste Nederlanders de warmtepomp niet als de eerste optie om het energieverbruik te verlagen. Isolatie is voor hen belangrijker.  

Maar dit betekent niet dat de voordelen van de warmtepomp niet worden erkend. Zo komt in de vraag "Welk verwarmingssysteem vind je het meest efficiënt?", de warmtepomp (27%) op de eerste plaats. Op de voet gevolgd door een verwarmingssysteem op zonne-energie (25%). De grootste hindernissen liggen momenteel bij de investering. Bijna een vijfde van de respondenten (19%) kan zich geen energiebesparende maatregelen zoals de installatie van een warmtepomp veroorloven en 18 procent moet te lang wachten voordat de investering in een energiebesparingsmethode zich heeft terugbetaald.  

"Ik begrijp de bezorgdheid van mensen over de hoge energieprijzen heel goed", zegt Jan Pakusa, Product Manager Power Supplies and Test & Measurement bij reichelt elektronik. "Daarom is het goed om energie te besparen met kleinere, haalbare maatregelen. Dit betekent echter niet dat je het zonder toekomstige technologieën zoals zonne-energieopwekking hoeft te doen. Zo zijn er nu veel manieren om tegen lage prijzen een balkoncentrale te installeren en zo de elektriciteitsrekening duurzaam te verlagen." 

 

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie