Nieuw werk dynamische kunstcollectie VPRO

Nieuw werk dynamische kunstcollectie VPRO

Redactie Baaz

De V van vrijzinnig is onveranderd voorop blijven staan bij de bijna 100-jarige VPRO en vormt de basis voor de uitgesproken vormgeving van de omroep. Verschillende Nederlandse kunstenaars nemen de komende tijd de VPRO ident onder handen. Met hun vrije opvatting van het VPRO-logo creëren ze een afwisselende omlijsting van de VPRO-programmering, wat uiteindelijk een dynamische kunstcollectie oplevert die bij de publieke omroep is te zien

 

De VPRO heeft een lange traditie in een uitgesproken vormgeving van de ident: de korte animatie voor en na een tv-programma die zorgt voor herkenbaarheid van de afzender. De komende jaren vertalen verschillende Nederlandse kunstenaars hun visie op de VPRO in een geheel eigen versie van de ident.

Meewerkende kunstenaars

Aan het werk van Shertise Solano, Jaap Drupsteen, Streetart Frankey, Aisha Madu zijn ondertussen ook creaties toegevoegd van Job, Joris & Marieke, Munir de Vries, Annegien Schilling, Maison the Faux, Fiona Tan, Claudy Jongstra en sinds vandaag ook Mrs Luva Luva.

De ident gemaakt door Mrs Luva Luva wordt van 9 oktober t/m 23 november 2023 ingezet rondom alle VPRO-programmering.

Over Mrs Luva Luva

Het werk van Mrs Luva Luva is een combinatie van 3D-software, 3D-printing, keramiek en schilderen. Haar creaties verkennen de thema's van het bestaan in zowel de fysieke als digitale werkelijkheid. Ze ziet imperfectie als een kenmerk van de mensheid en haar werk is een reactie op de symbiotische groei van ons digitale zelf en een culturele ideologie die ons meedogenloos ertoe aanzet steeds perfectere en efficiëntere versies van onszelf te zoeken.

Over VPRO de ident

‘Onze ogen en daarmee onze hersenen staan bloot aan concurrerende krachten. Veel van wat we cognitief consumeren is ontworpen om ons te betrekken via dopamine-hits. De documentaires die de VPRO uitzendt bevinden zich buiten deze ruimte. Ze onderzoeken ideeën op een dieper niveau en ze geven de kijker de ruimte om deze in onze eigen hersenen te verwerken. Dit wilde ik overbrengen in de ident.’

 

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie