Business strategy: anders werken

Business strategy: anders werken

Redactie Baaz

Het is duidelijk dat er in de loop van de afgelopen tientallen jaren een belangrijke wijziging heeft plaatsgevonden in de invulling van ons werkende leven.

Ondernemers zijn er altijd geweest, maar wat verder in de vorige eeuw toch vooral in ambachtelijke beroepen zoals bakker, dakdekker of de notabelen, die notaris of huisarts waren met een praktijk aan huis. Maar het grootste gedeelte van de Nederlandse beroepsbevolking werkte in dienstverband en, niet ongebruikelijk, soms tientallen jaren voor dezelfde baas.

Zo’n invulling van je werkende bestaan kan een substantieel gedeelte van de huidige Y-generatie in de leeftijd twintig en begin dertig zich niet meer voorstellen. Deze tijd leent zich extreem goed voor het ondernemerschap en die kans wordt in grote aantallen opgepakt door de (hoger) opgeleide jongeren.

Andere ambities, anders werken

Voor jezelf beginnen of bij een startup aan de slag gaan is hot. Het wordt voor veel starters een bewuste keuze om niet meer te kiezen voor een carrière bij grote bedrijven of multinationals waar de kans aanwezig is dat je je een 'nummertje' gaat voelen. Naar mijn idee is het te prijzen dat er een tegenbeweging is ontstaan ten opzichte van de vorige generatie die vanuit de jaren negentig vooral druk bezig was om tijdens hun carrière bij grote bedrijven vooral veel geld te verdienen. Met Gordon Gekko uit de film 'Wall Street' als basis voor hun loopbaanplanning. De huidige generatie kiest op het carrièrepad veel meer voor maatschappelijk belang, persoonlijke ontwikkeling en onafhankelijkheid. En in een tijd waarin snelheid, afwisseling en creatieve mogelijkheden zich 24/7 aandienen, is het een logische behoefte om die mogelijkheden ook te willen ervaren in je werk.

Meer vrijheid, meer verantwoordelijkheid

Met een ondernemer als baas heb je meer vrijheid om het werk in te delen zoals jij het wilt. Ook is de mogelijkheid groter dat er geluisterd wordt naar jouw inbreng omdat het fl exibelere bedrijven zijn dan grote bedrijven. Dat is natuurlijk helemaal het geval als je zelf ondernemer bent. Dan mag jij de koers uitzetten en invullen zoals het jou goeddunkt.

​En daar schuilt dus ook meteen een risico. Je hebt andere competenties nodig als eigen ondernemer dan als ondernemer bij een startup. En dat zijn weer andere competenties dan waar een grote onderneming om vraagt. Voor een startup is het niet alleen van belang dat je verantwoordelijkheidsgevoel hebt en kunt presteren, maar ook authenticiteit is van belang. En als eigen ondernemer staan naast deze competenties ook andere kwaliteiten op het must have-lijstje, namelijk visie hebben en risico’s durven nemen. Als ondernemer moet je er tegen kunnen dat zaken niet altijd lopen zoals jij het wilt en kun je je kop hard stoten tegen die spreekwoordelijke muur.

En wellicht is dat juist datgene wat sommige ondernemers van de verwende generatie, generatie Y, nog als heftig zal kunnen gaan ervaren.
 

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie