Ondernemen kun je leren door te gamen
Ondernemers zijn volledig gericht op hun bedrijf en hebben geen tijd voor spelletjes. Maar soms vergeten ze dat ze de meest waardevolle vaardigheden juist in de buitenwereld kunnen opdoen. Zo helpt gamen ondernemers op allerlei manieren verder. Zeker als je een game speelt die strategisch denken beloont. Zes dingen die ondernemers kunnen leren van gaming.
Games zijn populairder dan ooit. Newzoo schat dat er wereldwijd meer dan 2,3 miljard actieve gamers zijn. Het gamepubliek is daarnaast zeer divers. Een derde van gamers in Nederland is vrouw, en vrouwen gamen gemiddeld zelfs iets meer dan mannen.
Positieve effect van gamen
Veel artikelen en berichten gaan over de negatieve aspecten van games. Minder bekend is dat gamen zeer positief is voor je ontwikkeling. Nederlandse onderzoekers concludeerden dat het spelen van games de ‘fluid intelligence’ bevordert. Daarmee bedoelen ze het vermogen om nieuwe problemen op te lossen door patroonherkenning, het leggen van verbanden en logisch redeneren. Laat het oplossen van problemen nu net de hoofdactiviteit van ondernemers zijn.
Natuurlijk zijn niet alle spelen even leerzaam. Met een schiet- of racespel train je onder meer je reflexen, maar als ondernemer heb je daar weinig aan. Wat kun je dan het beste spelen? Zelf ben ik een fan van de Anno-reeks, waarvan onlangs het nieuwe deel Anno 1800 is verschenen. Deze historische strategiegame voor de pc draait om het opbouwen en managen van een stad. Dat is verassend vergelijkbaar met het runnen van je eigen bedrijf. Anno 1800 is een perfect voorbeeld van een educatieve game voor ondernemers.
1. Leren omgaan met beperkte middelen
In Anno 1800 begin je op een leeg eiland, met net genoeg voorraden om een kleine nederzetting op te zetten. Aan jou de taak om dit gehucht te laten floreren, zodat het na verloop van tijd uitgroeit tot een welvarende stad. Je moet prioriteiten stellen, wetende dat je nooit genoeg middelen hebt om álles te doen. Graan, vis, hout, olie, ijzer, elektriciteit en nog veel meer: je hebt ze allemaal nodig. Maar deze middelen zijn schaars en er zijn altijd meer kapers op de kust.
2. Optimalisatie van de organisatie
Al die grondstoffen hangen in Anno 1800 met elkaar samen. Om je groeiende schare boeren gelukkig te houden, heb je bijvoorbeeld al snel een kroeg nodig. Maar ook schnaps, dat gemaakt wordt van aardappelen, en kleding van wol. Je moet dus ook schapen houden en aardappelen verbouwen. Aan jou de taak om alles zo efficiënt mogelijk te managen. Je stad heeft bijvoorbeeld weinig aan grote overschotten hout als projecten vertraging oplopen door een tekort aan ijzer.
3. Plannen en toekomstgericht denken
Een goede ondernemer is altijd bezig met de toekomst. Investeringen van nu leveren morgen geld op. Dat geldt ook in Anno 1800, waarin je stad vijf ‘tijdperken’ doormaakt met telkens geavanceerdere technologie. Een leuke feature voor planners is de Blueprint Mode. Hiermee kun je blauwdrukken plaatsen van gebouwen die nu nog onhaalbaar zijn, maar die je uiteindelijk wel hebben wil. Zo kun je in detail uitstippelen hoe je nieuwe landbouwgebied, industrieterrein of woonwijk eruit komt te zien.
4. Een vleugje personeelsmanagement
Geen game kan je leren hoe je de juiste mensen voor je bedrijf vindt. Of hoe je medewerkers klaarstoomt voor een nieuwe koers. Anno 1800 laat wel mooi zien dat al je beslissingen een effect op de mensen hebben. Als de juiste voorzieningen ontbreken in je stad of als er niet genoeg voedsel is, komt de bevolking in opstand. Ook moet je bijvoorbeeld kiezen welke boeren ‘omgeschoold’ worden tot ambachtslieden, en later zelfs tot investeerders of engineers.
5. Beslissingen nemen onder druk
Anno 1800 staat bol van de tactische beslissingen. Wat doe je als boze burgers de hele stad afbreken? Hoe reageer je op een horde vijandige schepen die je eiland naderen? Ga je voor handel en verkenningstochten of kies je voor een agressieve speelstijl? Zeker op de hogere moeilijkheidsgraden is de AI in Anno 1800 behoorlijk uitdagend. En dan hebben we het nog niet eens over de onlinemodus, waarin je je ondernemersinstincten kunt meten met die van andere Anno-spelers. Je krijgt te maken met echte concurrenten. Het behoeft geen toelichting dat ondernemers baat hebben bij het trainen hiervan.
6. Inzicht in technologische ontwikkelingen
Het spel begint aan de vooravond van de industriële revolutie, een periode van grote technologische sprongen. Het is fascinerend om te zien hoe jouw agrarische beschaving verandert in een kosmopolitische metropool, met bijvoorbeeld een museum en een dierentuin vol exotische dieren. Hoe technologieën eerst opkomen, maar ook weer achterhaald raken. Anno 1800 geeft ondernemers zo een goed beeld van hoe technologische vooruitgang en de wet van de remmende voorsprong werkt. Dat versterkt hun vaardigheid om de organisatie op tijd bij te sturen.
Er zijn natuurlijk allerlei manieren om een effectievere ondernemer te worden. Je kunt de zoveelste dure workshop volgen, ondernemersboeken lezen of je uitgebreid informeren over hoe anderen zich in de markt handhaven. Weinig ondernemers vinden dat echt leuk. Een game als Anno 1800 is leerzaam, maar bovenal vermakelijk. En wordt je stad onverhoopt een puinhoop? Dan ben je in ieder geval niet je bedrijf kwijt.