Van klimaattop naar klimaatactie: wat kunnen bedrijven doen?
Als ondernemer kun je op diverse manieren zelf een bijdrage leveren aan het tegengaan van klimaatverandering. De opwarming van de aarde lijkt een abstract probleem, maar je kunt er zelf al heel concreet wat tegen doen. En daarmee doe je niet alleen mens en dier een plezier, maar ook je eigen portemonnee. Het minder verbruiken van energie en brandstof draagt nu eenmaal bij aan lagere kosten én minder uitstoot van het broeikasgas CO2.
Besparen zonder te investeren
Enkele eenvoudige manieren om de komende wintermaanden te besparen zonder te investeren: houd winkel - of showroomdeuren dicht in de winter, daarmee bespaar je gemiddeld 3000 euro aan stookkosten per jaar. Zet winkel- of kantoorverlichting uit wanneer er niemand meer in het pand is. Een tijdschakelaar verdien je binnen een jaar terug en bewegingsdetectie binnen twee jaar. Met een zuiniger rijstijl kun je tot 6 procent op brandstofkosten besparen, maar liever nog: ga fietsen.
Wettelijke verplichtingen klimaatbeleid
Niet veel ondernemers weten dat ze per 2023 hun kantoorpand naar minimaal energielabel C moeten hebben gebracht, anders mag het niet meer gebruikt of verhuurd worden. Ook ben je als ondernemer vanuit de Wet Milieubeheer verplicht om alle energiebesparende maatregelen te nemen die je binnen 5 jaar kunt terugverdienen. En daar gaat het komend jaar strenger op gehandhaafd worden. Dus ook vanwege juridische verplichtingen wordt het noodzakelijk om te verduurzamen.
Boek CO2-neutraal ondernemen
Ben je benieuwd naar wat voor jouw organisatie interessante mogelijkheden zijn om te verduurzamen? En kun je daarbij wat hulp gebruiken? Het boek ‘CO2-neutraal ondernemen – Zo doe je dat!’ geeft je met een stappenplan en praktische tips aan hoe je aan de slag kunt. Het laat zien waar je op energie kunt besparen of hoe je deze duurzaam zelf kunt opwekken. De voorbeelden in het boek helpen je om concreet invulling te geven aan jouw klimaatacties.