Mkb’ers en zzp’ers opgelet: met deze drie tips zorg je ervoor dat jij binnen dertig dagen betaald krijgt

Mkb’ers en zzp’ers opgelet: met deze drie tips zorg je ervoor dat jij binnen dertig dagen betaald krijgt

Redactie Baaz

Door Anton Maas, Sales Directeur Outstanding24

Facturen betaald krijgen kan een behoorlijke uitdaging zijn, zeker wanneer je als mkb’er zakendoet met het grootbedrijf. Wettelijk gezien hadden grote organisaties tot vandaag,1 juli 2022, zestig dagen de tijd om hun facturen te betalen. Ik zeg tot vandaag, want de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland kondigt een belangrijke wetswijziging aan. De wettelijke betaaltermijn waarin het grootbedrijf openstaande facturen moet betalen aan mkb-leveranciers en zzp’ers wordt verkort naar dertig dagen. Een welkome wijziging, want een lange doorlooptijd van facturen heeft serieuze impact op je cashflow. Maar hoe kun je er als mkb’er of zzp’er voor zorgen dat het grootbedrijf ook daadwerkelijk die factuur betaalt binnen de wettelijke termijn?

Aantal dagen dat facturen openstaan: mkb versus grootbedrijf

Laten we eerst eens kijken naar de statistieken. Jaarlijks voert FinTech-specialist Visma | Onguard onderzoek uit onder finance professionals en vraagt onder andere naar de days sales outstanding (DSO) van allerlei organisaties van verschillende groottes in Nederland. De meest recente FinTech Barometer laat zien dat bij bijna de helft van het midden-, en kleinbedrijf (45%) de DSO dertig dagen of meer beslaat. Als we kijken naar het grootbedrijf (vanaf 250 medewerkers) is dit percentage aanzienlijk lager. Nog geen kwart (24%) geeft aan dat de DSO meer dan dertig dagen is. Dat wil zeggen dat het grootbedrijf goed in staat is om facturen binnen die dertig dagen te betalen. Nu wordt het tijd dat dat daadwerkelijk wordt gedaan. Oftewel, een vriendelijke heropvoeding is hard nodig.

Tip 1: let op de huidige betalingsvoorwaarden

Buiten winnen is intern beginnen. En hiermee wil ik zeggen dat het belangrijk is dat intern alles op orde is. De eerste stap naar tijdig betaald krijgen, is ervoor zorgen dat er goede afspraken worden gemaakt. Wat staat er bijvoorbeeld vermeld in de offerte, op contracten of in de algemene voorwaarden? En wat wordt gecommuniceerd op de website, in e-mails of op de factuur? Zorg ervoor dat alles waar nu nog zestig, negentig of honderdtwintig dagen staat, wordt aangepast naar dertig. Als mkb’er of zzp’er kun je dan altijd terugvallen op de afspraken die je maakt met de opdrachtgever.

Tip 2: richt een strakke opvolging in

Wanneer opdrachtgevers gewend zijn een lange betalingstermijn aan te houden, kost het tijd om ze te laten wennen aan de nieuwe afspraken. Door regie te nemen in de opvolging van facturen, zorg je ervoor dat organisaties steeds herinnerd worden aan de betaling die ze nog moeten voldoen. Software kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat er op vaste momenten herinneringen of aanmaningen worden verstuurd.

Tip 3: maak betalen makkelijk

Het lijkt zo logisch, maar zorg ervoor dat het voor de andere partij kinderlijk eenvoudig wordt om de betaling te voldoen. Spreek met de opdrachtgever af hoe zij graag betalen en bied verschillende opties aan. Denk hierbij aan het versturen van digitale facturen met betaallinks of kies bijvoorbeeld voor automatische incasso. Zeker met deze laatste optie weet jij zeker dat je niet lang op je betaling hoeft te wachten.

Tijdig betaald krijgen is, zeker voor het mkb en zzp’ers, belangrijker dan ooit nu we aan de vooravond van een recessie staan. Dit heeft grote impact op de overlevingskracht van het mkb en zzp’ers. Late betalingen hebben namelijk veel invloed op de liquiditeitspositie van deze ondernemers. En wanneer zij de garantie hebben dat ze binnen dertig dagen worden betaald, wordt het ondernemen en zakendoen voor hen een stuk makkelijker gemaakt. Deze wet is een belangrijke mijlpaal om dit te bereiken, maar doet het niet vanzelf. Mkb’ers en zzp’ers moeten kritisch kijken naar de huidige processen en daarop te acteren. Daarnaast hebben mkb’ers en zzp’ers nu wel iets om op terug te vallen en het grootbedrijf op te attenderen. Een oproep aan alle grote organisaties: neem het voortouw en betaal facturen sneller of in ieder geval binnen de (nieuwe) wettelijk gestelde betalingstermijn.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie