Wanneer kies je wel of niet voor een mediator met een scheiding?
Een scheiding is een emotionele rollercoaster. Kiezen jullie voor het samen scheiden of kiezen jullie ervoor om recht tegenover elkaar te staan? Het is natuurlijk alles behalve een fijn proces die jullie beide moeten ondergaan, maar wel één die jullie beide goed geregeld wilt hebben. Jullie kunnen ervoor kiezen om een mediator of een advocaat in te schakelen om jullie scheiding nog soepeler te laten verlopen. Deze partijen zorgen ervoor dat jij en je (ex-) partner goed met elkaar blijven communiceren zodat je samen gaat scheiden in plaats van recht tegenover elkaar komen te staan en gaat bekvechten. Kijk op de website van mediation door de Scheidingsmediator voor meer informatie, zoals bijvoorbeeld welke partijen je wanneer inschakelt.
Wat is het verschil tussen een advocaat en een mediator?
Een advocaat en een mediator hebben gemeen dat ze afspraken op papier willen zetten om de scheiding te voltooien. Maar er is ook een verschil! Het verschil is echter dat een advocaat in de meeste gevallen maar voor één partij werkt. Een mediator werkt voor jullie beide. Denk aan een mediator wanneer jullie nog goed contact hebben samen of wanneer jullie bijvoorbeeld al kinderen hebben samen. Dit zijn bijvoorbeeld situaties dat een scheiding door een mediator zeker aan te raden is, wanneer je een scheiding in goede banen wilt leiden.
Hoe gaat een advocaat te werk?
Een advocaat is verantwoordelijk voor het juridische aspect van je scheiding. Deze persoon vertegenwoordigt tijdens de scheiding één partij en probeert tijdens dit proces het beste resultaat te behalen voor deze partij. De communicatie bij zo’n proces loopt dan ook via de twee ingeschakelde advocaten. Wanneer je kiest voor een advocaat, dan kan je tijdens het proces ook geen privé-afspraken meer inplannen met je partner. En hoort het tegenover elkaar zitten in een rechtbank er ook bij. Dit zijn toch momenten dat jullie band negatief kan beïnvloeden en vervelend kan zijn wanneer jullie elkaar naar de scheiding nog regelmatig moet ziet, doordat jullie misschien kinderen hebben samen.
Wat doet een mediator dan voor werk?
Waar een advocaat voor één van de partijen te werk gaat, is de mediator een neutrale partij die dan samen met jullie rond rond de tafel gaat zitten. Het doel bij een mediator is om de scheiding op juridisch, fiscaal, financieel zowel emotioneel gebied goed af te ronden. Omdat alles in goed overleg gaat, worden er ook afspraken gemaakt waar jullie allebei dan achterstaan. Het juridische traject verloopt via een mediator meestal sneller dan het traject via een advocaat. En dit is dan dus ook voordeliger voor de portemonnee.
De voor en nadelen
De voordelen van een scheidingsbemiddelaar of mediator is dat zo’n persoon voor het beste resultaat gaat voor zowel jou als je partner. Deze zorgt er ook voor dat jullie goed kunnen blijven communiceren. En financieel is het ook een voordeel, want sommige verzekeraar vergoeden de kosten die worden gemaakt door een bemiddelaar. Waar een mediator een veel sneller proces is, duurt het bij een advocaat veel langer en geeft dat wel een flinke kostenpost met jullie mee. En misschien het allerergste wanneer jullie samen kinderen hebben, want die worden gehoord in de rechtbank in plaats van dat jullie er samen afspraken over maken met mediator.