Leerlingen uitgedaagd te innoveren voor energietransitie tijdens lustrumeditie van Raspberry Pi-competitie
PA Consulting zet zich in voor het klimaat met de lustrumeditie van de Raspberry Pi-scholenwedstrijd. Deze vijfde editie staat in het teken van ‘de energietransitie’. Tijdens de wedstrijd strijden vmbo-, havo-, vwo- en mbo-scholieren vanaf 12 jaar in teams tegen elkaar om met behulp van de piepkleine Raspberry Pi-computer een uitvinding te produceren die een belangrijk maatschappelijk probleem oplost.
De energietransitie is een van de grootste uitdagingen van deze tijd. Hoe kunnen we op tijd afscheid nemen van fossiele brandstoffen – en hoe houden we dat betaalbaar? Wellicht heeft de jeugd de wijsheid in pacht.
“Meer dan ooit hebben we wilskracht nodig om onze maatschappij te verbeteren. Dat hebben jongeren in overvloed. Iedere editie van de Raspberry Pi-wedstrijd ben ik diep onder de indruk van het vernuft dat de deelnemers laten zien, en hoe ze zich niet snel laten tegenhouden door obstakels. Bijvoorbeeld wanneer hun onderzoek en productontwikkeling niet lopen zoals verwacht. Juist die instelling heeft Nederland nodig om de energietransitie te voltooien”, zegt Mark Griep, hoofd PA Consulting Nederland, dat samen met House of Digital de competitie in Nederland organiseert.
Innovatiefeestje
In de carrières van de toekomst staan digitale vaardigheden centraal. Maar we kampen in Nederland met een gebrek aan animo onder jongeren voor deze zogenaamde ‘21st century skills’. Vooral in de techniek en informatietechnologie is er een schrijnend tekort aan instromende scholieren. Met de Raspberry Pi-competitie wil PA scholieren op vroege leeftijd enthousiasmeren voor IT en techniek. Door scholieren te laten meedenken over innovaties voor belangrijke vraagstukken, zoals de energietransitie, worden ze uitgedaagd om vernieuwende technologische ideeën te verzinnen.
Het is niet alleen intensief (samen)werken. De Raspberry Pi-competitie eindigt met een innovatiefeestje, waarbij de finalisten in de schijnwerpers worden gezet. Hun uitvindingen worden beoordeeld door een professionele jury, bestaande uit ervaren professionals uit het bedrijfsleven. Daarbij letten ze op meer dan technisch vernuft.
“De beste uitvindingen draaien niet alleen maar om de toepassing van techniek”, zegt Ernst Brand, Public Sector Expert bij PA Consulting. “We kijken bijvoorbeeld ook naar de business case. Is een uitvinding ook daadwerkelijk uitvoerbaar? Zou het in potentie écht kunnen worden uitgerold? In vorige edities hadden de winnende inzendingen ook een multidisciplinair aspect: techniek kwam daarin samen met design, marketing en andere specialismen. Multidisciplinaire samenwerking is onmisbaar om uitdagingen als de energietransitie te helpen oplossen.”