Innoveren met oplossingen voor het deprigevoel op blauwe maandagen

Innoveren met oplossingen voor het deprigevoel op blauwe maandagen

Redactie Baaz

Blauwe maandagen zijn de deprimerendste dagen van het jaar. In een tijdperk van perma- en polycrissisen worden burgers overgeleverd aan onzekerheid, stress en een toenemend gevoel van onbehagen. Technostress, Prestatiedrang, Keuzestress, en diverse vormen van schaamte worden ons ingewreven in een steeds verder evoluerende polarizerende wereld, die van de ene crisis naar de andere holt. Het trendjaar 2023 belooft echter beterschap. Helen en onze samenleving genezen staat voor organisaties en merken op de hoogste prioriteitenlijst van dit nieuwe jaar en vormt één van de belangrijkste trendontwikkelingen voor 2023. Onken, de universiteit van East Anglia en Lego geven inspiratie en innoveren om deprigevoelens bij consumensen (d.i. samentrekking tussen consument en mens) te tackelen.

Blauwe maandag of deprimaandag is een naam, gegeven aan een datum, die steeds in de derde of vierde week van januari valt. Die blauwe maandag definiëren we als de zogenaamd meest deprimerende dag van het jaar.  De vader van “blauwe maandag” is een Britse psycholoog Cliff Arnall.  Hij bedacht in 2005 een formule waaruit zou blijken dat de meeste mensen zich op een bepaalde maandag in januari het meest treurig, neerslachtig of weemoedig voelen. “De Britse krant The Guardian ontdekte echter dat de formule eigenlijk een PR stunt was van spindokters die voor Sky Travel werkten, maar ondertussen is “een blauwe maandag” wel een begrip geworden en krijgt het elk jaar meer weerklank.“ vertelt Bert Van Thilborgh van Futureproved Trendwatchers.

2023 is het jaar van de 3 P’s:

Permacrisis. Polarisatie. Psychoterratic.* (genoemd naar de Australische filosoof Glenn Albrecht, waarbij hij verwijst naar onze moeilijke en problematische mentale en psychologische mindset, die mede wordt veroorzaakt door diverse elementen van de systeemcrisis en het verliezen van enige voeling met de natuur en het weinig vertrouwen hebben in overheden, bedrijven en organisaties). Daarom zoeken we naar oplossingen en wordt volop geïnnoveerd in verschillende domeinen waarbij we de op de trendlijnen van HELEN en HARMONIE sporen. In 2023 streven we er met zijn allen naar om onze gebroken samenleving te genezen en te helen.

Trendwatcher Bert Van Thilborgh verduidelijkt: “Om die samenleving te genezen en te helen zoeken we naar eerlijkheid en transparantie, doorbreken we verschillende taboes om opnieuw met een propere lei te kunnen beginnen. Ook de natuur kan ons daarbij inspireren en met duurzaamheid streven we naar een directe impact voor een groenere, blauwere, rustigere, koolstofneutrale, energievriendelijkere planeet. Ondanks het feit dat de mensheid zijn vertrouwen kwijt is geraakt in diverse organisaties en instellingen, doen zij net uitermate hun best om aan die verzuchtingen te voldoen en worden heel wat nieuwe ideeën en ervaringen gecreeërd en wordt er volop geïnnoveerd.”

Jongeren struggelen met de vraag of ze al dan niet kinderen willen, geraken gedeprimeerd door stijgende prijzen en de aankoop van wellicht te dure woningen voor hun bescheiden portemonnee. Ook relaties ontwikkelen en onderhouden is voor heel wat jongeren niet zo evident meer. Ze kijken op een melancholische manier en vaak gedeprimeerd naar de toekomst en sommigen leiden zelfs aan klimaatverdriet. Om hen te steunen en hun weerbaarheid te vergroten, introduceerde de Universiteit van East Anglia cursussen in 'Mindfulness and Active Hope', de enige in zijn soort in het VK. Via zeswekelijkse sessies zetten studenten hun eco-angst om in 'actieve hoop'. De cursus is gebaseerd op het gelijknamige bestsellerboek van Joanna Macy en Chris Johnstone. Mindfulness-technieken worden aangeleerd om kalmte te cultiveren en routines voor zelfzorg op te bouwen.

Het speelgoedmerk Lego geeft een voorbeeld om de Alpha generatie (kinderen geboren tussen 2010-2025) te helpen bij het uiten van hun emoties. Met het besef dat kleine kinderen slechts 6% van de woordenschat van volwassenen hebben, heeft LEGO een reeks online bronnen ontwikkeld om kleuters te helpen hun emoties te uiten, zodat wij ze als volwassenen beter begrijpen. Het Deense speelgoedmerk herlanceerde recentelijk de campagne Build Big Feelings. De activiteit begint met een lege pot. Kinderen zetten hun emoties om in een fysieke vorm met behulp van LEGO-stenen en bespreken hun gevoelens met hun ouders of verzorgers. De pot kan vervolgens op een zichtbare plek in huis worden geplaatst en herinnert zowel kinderen als volwassenen eraan om regelmatig gevoelens en emoties te uiten.

Ten slotte laat Onken haar medewerkers hun mentale mindset tonen aan collega’s en directie.

Japanse bedrijven benadrukken nogal sterk hoe belangrijk het is dat een individu zijn verantwoordelijkheden jegens de groep nakomt. Dat blijkt uit talrijke vergaderingen, analoge face-to-face interacties en impliciet verplichte maaltijden en drankjes na het werk met collega's. Dit helpt echter niet om een diepgaande communicatie te creëren wanneer medewerkers het moeilijk hebben. Om dit probleem aan te pakken, liet het logistieke - en mediabedrijf Onken in Tokio zich inspireren door het ontwerp van de gebruikersinterface van videogames en creëerde het werknemersbadges met hitpointmeters in RPG-stijl. Elke werknemer krijgt drie verschillende gekleurde badges die hen helpen om hun huidige mentale toestand uit te drukken.  Op die manier tonen ze hun collega's indirect hoeveel capaciteit ze hebben voor extra opdrachten, overuren en andere groepsactiviteiten. Geen overbodige luxe, want Japan worstelt al lang met het probleem van overwerk. Tussen 2009 en 2019 stierven meer dan 24.000 mensen door zelfmoorden die rechtstreeks verband hielden met stress op het werk, waardoor de regering gedwongen werd wetgeving in te voeren die 'karoshi' (dood door overwerk) aanpakt.

Deze maatregelen hebben een positief effect gehad, maar sommige bedrijven overschrijden nog steeds de limieten en de cultuurverandering gaat traag. Vanaf 2021 voelden 56% van de Japanse werknemers symptomen van burn-out op het werk. Karoshi komt in andere landen misschien minder vaak voor, maar veel werknemers kampen met stress. Met dit initiatief biedt Onken zijn werknemers een manier om hulp te vragen en grenzen te stellen, door te breken met diepgewortelde culturele tradities ten aanzien van werk en geestelijke gezondheid. Niet alleen kreeg het initiatief positieve feedback van werknemers, de badges waren ook een virale hit op Twitter. Velen juichten de zachte aanpak toe, en sommigen moedigden Onken aan om badges te gaan verkopen aan andere bedrijven die misschien een soortgelijk systeem zouden willen gebruiken. Het herinnert ons er ook aan dat interne initiatieven, als ze goed worden uitgevoerd, tot ver buiten de kantoormuren furore kunnen maken!

bron : Bert Van Thilborgh Futureproved Trendwatchers
boek :  Bert Van ThilborghTrend Surfing 

 

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie