Veteranen Search Team meer dan 60 keer per jaar in actie: ‘Zonder goede apparatuur ben je nergens’

Veteranen Search Team meer dan 60 keer per jaar in actie: ‘Zonder goede apparatuur ben je nergens’

Redactie Baaz
Goede apparatuur is noodzakelijk om snel en efficiënt te reageren op calamiteiten en alarmeringen. Daar weet het Veteranen Search Team, een vrijwilligersorganisatie met meer dan 2000 getrainde vrijwilligers, alles van. De stichting, die actief is in Nederland sinds de vermissing van Anne Faber in 2017 komt jaarlijks meer dan 60 keer in actie om vermiste personen op te sporen.

Nadat er problemen kwamen met een nieuw systeem, werd al snel teruggekomen op het vertrouwde alarmeringssysteem van MultiBel. “Al heb je nog zoveel mensen aan de slag tijdens een zoektocht, zonder goede apparatuur ben je nergens,’’ aldus Dennis van der Kraats, oprichter van Veteranen Search Team.

“Het is een nachtmerrie als je mensen snel moet mobiliseren en dat lukt niet naar behoren,’’ vertelt Van der Kraats, die blij is dat VST weer efficiënt te werk gaat. Een vluchtig uitstapje naar een ander alarmeringssysteem bleek geen succes en is er snel weer gekozen voor het vertrouwde systeem van MultiBel. “Als jij mensen wilt mobiliseren voor een zoekactie, dan is het wenselijk dat alles efficiënt werkt. Je wilt niet nadenken, maar gelijk in actie komen. Het gaat om mensenlevens!’’

De alarmeringsoplossing werkt simpel, snel en duidelijk. “Nu kunnen we met een simpele handeling onze vrijwilligers oproepen via de app. Vooraf hebben we al gedefinieerd wat het Veteranen Search Team te horen krijgt, wij hoeven zelf enkel nog de locatie van ons verzamelpunt in te geven en de alarmering te starten. Door middel van de rapportage mogelijkheden kunnen wij een snelle indicatie maken van hoeveel personen komen opdagen. De efficiëntie van het systeem is voor ons bijzonder prettig,” vertelt Van der Kraats, zelf ook veteraan.

Inschakeling per provincie

Kijkend naar afgelopen jaar zie je dat VST al meer dan 60 keer is ingeschakeld. Het voordeel van zo’n grote groep vrijwilligers is dat Van der Kraats er niet meer altijd bij hoeft te zijn. “Met MultiBel hebben we het nu per provincie ingericht en dan kijken we een beetje naar het tijdstip van de dag; tussen 07:00 uur en 22:00 uur alarmeren we landelijk en na 22:00 uur alarmeren we per provincie, dus als ik in Groningen een inzet heb alarmeer ik Drenthe, Groningen en Friesland en als ik een inzet in Limburg heb, alarmeer ik in Limburg, Brabant en Gelderland. Als ik dan een man of 40 in dat gebied heb gemobiliseerd, heb ik er genoeg. Maar het aantal is afhankelijk van de inzet, een groep is ongeveer 15 – 20 personen maar ook dat is afhankelijk van de inzet. Zoeken we binnen de bebouwde kom in de avond dan bestaat een groep meestal uit 10 personen.”

Slagingspercentage zoektochten ligt hoog

Mede door deze alarmeringsoplossing en de kennis van de vrijwilligers, ligt het slagingspercentage van het aantal gevonden mensen op 55% en dat is hoog.

“Van degenen die we terugvinden, leeft helaas nog maar 10%, de rest is overleden. Als we een persoon niet vinden, dan weten we in ieder geval zeker dat deze niet in dat gebied is en dat maakt de volgende stap in de zoektocht weer overzichtelijker. In feite bekijken we iedere vierkante meter, met een hond of een helikopter kun je daar niet tegenop. Het vraagt een hoop mankracht maar dat kunnen we gelukkig leveren!”

De stichting ‘leeft’ van sponsoring en Van der Kraats is erg blij met het alarmeringssysteem van MultiBel omdat MultiBel hierin mee denkt en doet! “Wat het vooral moeilijk maakt om donaties te krijgen is het feit dat we veteranen zijn, men gaat er veelvuldig vanuit dat wij door defensie worden bijgestaan terwijl defensie hier natuurlijk helemaal los van staat.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie