Outplacement vergoeding: alles wat je moet weten
Personeelslid overbodig, wat nu?

Outplacement vergoeding: alles wat je moet weten

Redactie Baaz

Het belang van een outplacement vergoeding

Het bedrijf loopt goed, het personeel kan het goed met elkaar vinden en je geniet van het werk. Het is heerlijk om de baas te zijn achter een goed werkende organisatie. Maar wat gebeurt er op het moment dat een personeelslid onverwachts losgelaten moet worden? Niet omdat deze niet goed functioneert of geen plek heeft binnen het team, maar simpelweg omdat zijn functie overbodig wordt? Dit kan ook voor jou als werkgever een harde klap zijn. Liever laat je hem niet gaan, maar het is ook niet goed voor het bedrijf om hem onnodig aan te houden. Bovendien zal dit hem ook op de lange termijn niet gelukkiger maken. 

Maar als iemand altijd zijn best voor jouw bedrijf heeft gedaan, wil je dit als werkgever natuurlijk ook graag terug doen. In dat geval kan een outplacementtraject de uitkomst bieden. Hierbij wordt een team experts op de ‘casus’ gezet om de ontslagen medewerker opnieuw aan een baan te helpen. Hierbij kan hij rekenen op financiële steun in de vorm van een outplacement vergoeding. Soms wordt er geen vergoeding gegeven, maar wordt de outplacement direct door de werkgever gerekend. 

Heb jij weleens te maken gehad met een outplacementtraject? En wil je deze binnenkort starten voor een medewerker? Dan zit je vast met vragen. In dit artikel vertellen we alles wat je moet weten. 

Wat is outplacement? 

Outplacement is een hele ingewikkelde term voor eigenlijk een heel eenvoudig iets. Hierbij draait alles om het helpen van een ontslagen medewerker. Tijdens een outplacementtraject wordt de medewerker geholpen om een andere functie te vinden buiten het bedrijf. Hij wordt dus letterlijk buiten het bedrijf gezet, maar krijgt hierbij wel hulp. Dit kan verschillende redenen hebben. Bijvoorbeeld omdat de functie van deze persoon bevalt bij jullie bedrijf of omdat hij door ziekte dit werk niet meer uit kan voeren. 

Dit klinkt heel hard, maar levert ontzettend veel voordelen op. Zowel voor de werknemer als de werkgever. Besef goed dat een ontslag meestal gepaard gaat met veel stress. De ontslagen werknemer maakt zich zorgen of hij nog wel een andere baan kan vinden en hoe het straks financieel moet. Bij een outplacementtraject krijgt hij een deskundig team aangewezen. Een team dat hem als het ware bij de hand neemt en helpt aan een nieuwe, passende baan. Met hun hulp is het misschien zelfs mogelijk om eindelijk die ene droombaan te bemachtigen. De werknemer kan dit dan ook echt als cadeau beschouwen. De vergoeding voor een outplacementtraject is immers niet verplicht. Dit is een keuze van de werkgever.

Voor- en nadelen van een outplacement vergoeding 

Sommige werkgevers kiezen ervoor om een outplacement vergoeding te geven. Dit heeft zowel voor- als nadelen. Het voordeel is dat de werknemer dan zelf een outplacement team kan kiezen. Het nadeel is dat er dan een bedrag moet worden bedacht dat misschien lager ligt dan het tarief van dit team. In overleg is vaak veel mogelijk, maar dit kan wel frictie opleveren. Daarom kiezen de meeste werkgevers ervoor om het outplacementtraject zelf te regelen. 

 

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie