Hoe automotive interieurdesign onze zintuigen prikkelt

Hoe automotive interieurdesign onze zintuigen prikkelt

Redactie Baaz

De geur van een nieuwe auto, het comfort van neerploffen in je favoriete stoel, het gevoel van vrolijke kleuren - hoewel we onze autokeuzes vaak rechtvaardigen met efficiëntie, veiligheid of kosten, vertellen onze zintuigen het echte verhaal. De manier waarop een auto eruitziet, voelt, ruikt en klinkt, bepaalt onze rijervaring en of deze ervaring ons bijblijft. 

Hoe automotive interieurdesign onze zintuigen prikkelt

Naarmate mobiliteit zich ontwikkelt van autobezit naar deelauto’s, van verbrandingsmotoren naar EV’s, en van privévervoer naar slim, zelfrijdend openbaar vervoer, wordt de rol van onze zintuigen alleen maar groter. Als een vervoersmiddel je niet alleen maar van A naar B brengt, maar ook dienstdoet als vergaderruimte of dé plek voor een powernap, is interieur nog belangrijker. En hoewel technische betrouwbaarheid belangrijk blijft, is het de zintuigelijke ervaring die een vervoersmiddel echt onderscheidt.  

Maar hoe beïnvloeden onze vijf zintuigen de mobiliteit van vandaag en morgen? Martin van den Berg, Global Market Manager Automotive Seat & Trim, Performance Coatings bij Stahl, de wereldleider in speciality coatings voor flexibele materialen, legt uit. 

1. Het oog wil ook wat: fris en smetvrij

Bij auto interieurs wordt vaker gekozen voor een frisse, minimalistische en ‘clean’ look. Die mooie, kalkwitte stoelen stralen rust, ruimte en luxe uit, maar zijn ook gevoeliger voor slijtage. Van een versleten zitting tot vlekken of zelfs kleurstof die achterblijft door een spijkerbroek. Autobezitters ergeren zich er dan ook regelmatig aan dat lichtgekleurde stoelen zo moeilijk schoon te houden zijn.

Bij gedeelde mobiliteit is dat probleem nog groter. Van gemorste koffie in bekleding en modderige schoenen tot reizigers met natte kleding. Daarom zijn moderne coatings voor interieur niet alleen belangrijk voor de uitstraling van het materiaal, maar ook om die mooie uitstraling te behouden. Een goede coating beschermt materiaal tegen vlekken en slijtage, zonder dat dit ten koste gaat van de luxe afwerking van het materiaal. 

2. Geur: een kwestie van smaak en herinnering

Het parfum dat je eerste vriendin droeg, je favoriete wasmiddel, een oud boek – geur kan sterke emoties oproepen. Maar wist je dat dit heel subjectief en zelfs cultuurafhankelijk is? Terwijl de geur van echt leer in Europa luxe oproept, kan het in andere delen van de wereld juist overweldigen of aversie oproepen.

Zorgen over luchtkwaliteit en gezondheid dwingen fabrikanten hun materiaalkeuzes te heroverwegen. Een auto die ‘lekker nieuw’ ‘ruikt, volstaat niet: de geur van het materiaal moet ook veilig zijn om in te ademen. Zo ontwikkelt Stahl VOS-arme en VOS-vrije coatings die schadelijke emissies elimineren, zonder onaangename geuren. Het resultaat: frisse interieurs met een neutrale geur. 

3. Gevoel: luxe binnen handbereik

Hoe interieur fysiek aanvoelt, is een van de meest persoonlijke aspecten van elk auto-interieur. Als bestuurder voel je hoe het stuur in je handen valt en hoe de zitting van je stoel aanvoelt. Zachte, matte oppervlakken geven een gevoel van rust en comfort, terwijl ruwe texturen controle en precisie uitstralen. De manier waarop materialen aanvoelen, speelt een grote rol in de aantrekkingskracht van een auto. Daarom besteden ontwerpers meer aandacht aan textuur en gevoel.

Stahl ontwikkelt gladde, matte coatings die aangenaam aanvoelen - zelfs bij extreme temperaturen. Op warme dagen is het bestand tegen plakkerigheid, dankzij bio-based afwerkingen die deels zijn gemaakt van koolzaadolie in plaats van ruwe oliecomponenten. Deze coatings stralen niet alleen premium kwaliteit uit, maar je voelt het als bestuurder ook. 

4. Geluid: stilte is de nieuwe standaard 

Simon & Garfunkel begrepen het al toen ze 'The Sound of Silence' zongen. Naarmate motoren stiller worden, gaan andere geluiden luider klinken. Het ratelen van een plastic paneel, een piepje bij het sturen en het klikkende geluid van een veiligheidsgordel. Terwijl deze geluiden vroeger wegvielen in het motorgeluid, bepalen ze nu of een voertuig verfijnd of goedkoop aanvoelt. 

Dit is de reden waarom geluiddempende materialen en anti-piepafwerkingen standaard worden: niet alleen in luxere auto's, maar in de hele industrie. Nieuwe coatingtechnologieën verminderen microwrijving tussen materialen en dempen geluiden door trillingen. Want of je nu zelf een voertuig bestuurt of erin een dutje doet: akoestisch comfort is belangrijk.  

5. Verantwoordelijkheidsgevoel: goed doen, is goed voelen

Ook het ‘gevoel’ van verantwoordelijkheid is een belangrijk zintuig. Hoewel dit natuurlijk geen echt zintuig is, is het wel steeds meer top of mind bij consumenten. Ze zijn zich meer dan ooit bewust van hun impact op het milieu, en de auto-industrie voelt de druk om duurzamere keuzes te maken. En dat zie je nu ook terug in het interieur van auto’s. 

Van gerecyclede stoffen tot biobased coatings en afwerkingen: alles om emissies te verlagen, afval te beperken en minder afhankelijk te zijn van aardolie. Veel van deze innovaties maken gebruik van plantaardige stoffen, zoals olie of zetmeel, en voldoen aan de hoogste wettelijke normen. En gelukkig hoef je voor duurzaam design tegenwoordig geen concessies meer te doen aan de look and feel van materialen. Duurzame materialen bieden een nieuw soort comfort: een goed gevoel over een verantwoorde keuze voor de lange termijn. 

Stahl zet zich in voor een betere toekomst: met geavanceerdere oppervlakken, veelzijdigere interieurs, duurzamere afwerkingen en duurzamere keuzes. Zo klinkt, ruikt en oogt de toekomst van auto-interieur niet alleen goed, maar voelt het ook een stuk beter.  

Meer inzichten opdoen? Download dan het volledige whitepaper hier

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie