Onderzoek: Smart cities moeten naast slim ook toekomstbestendig zijn

Onderzoek: Smart cities moeten naast slim ook toekomstbestendig zijn

Redactie Baaz

Tekort aan experts en technologiepartners grootste obstakel volgens onderzoek van Cognizant 

Steden over de hele wereld experimenteren al een tijdje met technologie om smart te worden via initiatieven als het gebruik van sensoren om verkeer beter te beheren en het toepassen van AI-oplossingen om de energie-efficiëntie te verhogen. Met wisselend succes. De meeste weten de hype niet waar te maken. 

Alleen smart zijn voldoet niet meer. Steden moeten zich ook richten op de toekomstbestendigheid. Door de toename van extremer weer, natuurrampen en wereldwijde epidemieën, is het belangrijk dat steden een nieuwe basis leggen voor zowel welvaart als veerkracht bij voorspelbare en onvoorspelbare uitdagingen. Het makkelijk aanpassen aan snel veranderende sociale en economische situaties moet het credo zijn.  

Hoe leg je deze basis? Cognizant en ThoughtLab hebben op basis van onderzoek – waar ruim 200 stadsbestuurders wereldwijd (inclusief Nederland) voor ondervraagd zijn – de volgende zes aandachtspunten geïdentificeerd voor steden om veerkracht te bewerkstelligen en tegelijkertijd het dagelijkse leven van inwoners te verbeteren: 

  1. Ontwikkel een driepuntensysteem voor een toekomstgerichte stadsvisie. Het ecosysteem overspant drie belangrijke groepen, namelijk: lokale overheden, infrastructuurleveranciers (telco’s), en integrators (technologiepartners). Uit het onderzoek blijkt dat slechts 46 procent van de stadsbestuurders goede tot zeer goede vooruitgang boekt bij het ontwikkelen van dit ecosysteem. De helft zegt dat het tekort aan expertise een belemmering is om toekomstbestendig te worden. 65 procent geeft aan moeite te hebben om de juiste technologiepartners te vinden. 
  2. Ontwerp ecosystemen met de juiste dynamiek. Een gezamenlijk doel zorgt ervoor dat alle betrokken partijen – de ecosysteempartners – innovatie aanmoedigen. Zulke win-win-situaties ontstaan helaas niet vanzelf. Zorg er dus voor dat deze dynamiek vanaf het begin wordt ingebouwd. 
  3. Creëer individuele oplossingen met een gemeenschappelijke basis voor ogen. Een duidelijke visie moet de leidraad zijn voor alle belanghebbenden. Dit betekent niet dat het uitrollen van een volledig voorbereide geïntegreerde oplossing werkt. In tegendeel: dat werkt vaak juist niet. In plaats daarvan richt je je op individuele initiatieven die gebruikmaken van het fundament van eerdere oplossingen. Zo help je de kosten onder controle te houden en de acceptatie te populariseren door sneller resultaten te leveren. 
  4. Moedig technologische oplossingen aan. Houd opkomende innovaties en technologieën goed in de gaten. Omarm juist nieuwe ontwikkelingen als automatisering, AI, elektrische voertuigen, mobiele technologie, cloud, en digital twins. Deze zijn allemaal versterkt door 5G. Het is essentieel voor het ontwikkelen van een sterke basis voor de toekomst om op voort te bouwen.  
  5. Wissel data uit. Ruim 70 procent van de respondenten wil de komende vijf jaar prioriteit geven aan datagerelateerde activiteiten. Denk aan het analyseren, verzamelen en beheren van gegevens om doelstellingen te behalen. Dit is een stap in de goede richting, want datasilo’s blijven obstakels die zorgen voor gemiste kansen. Belangrijk is dat gegevens niet alleen binnen lokale overheden en het ecosysteem van het gemeente stromen, maar ook over de grenzen van jurisdicties heen. Hier is het beeld grimmiger: slechts 35 procent zegt hierin vaardig te zijn. 
  6. Zorgen over privacy. De bezorgdheid over cyberveiligheid en het potentieel voor burgersurveillance is overal aanwezig en moet worden aangepakt. Momenteel vermijdt slechts 30 procent van de steden het verzamelen en gebruiken van data uit bezorgdheid over de privacy. Het is dan ook geruststellend dat 74 procent van de ondervraagden van plan is de komende vijf jaar gegevensbescherming te prioriteren.

Eduardo Plastino, directeur bij Cognizant Research, zegt: “Lokale overheden en hun partners in de particuliere sector hebben nu de mogelijkheid om de toekomstbestendigheid van steden te verbeteren nu 5G steeds vaker beschikbaar is. Bovendien hebben zij de kans om te leren van zowel de successen als de tegenvallers van eerdere smart city-projecten. Door sterke ecosystemen van lokale overheden, infrastructuuraanbieders en integrators te creëren, kunnen we deze kans optimaal benutten en uitdagingen overwinnen door financiële middelen, talent en kennis te bundelen.” 

Lees ook: Startups bouwen slimme stad van de toekomst

Lees ook: Slimme Nederlandse oplossingen voor stedelijke problemen New York

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie