Cobra Museum viert 75 jaar Cobra Zomertentoonstellingen nu te zien

Cobra Museum viert 75 jaar Cobra Zomertentoonstellingen nu te zien

Redactie Baaz

Dit jaar is het 75 jaar geleden dat de revolutionaire Cobra-beweging werd opgericht in Parijs. Het Cobra Museum voor Moderne Kunst in Amstelveen viert dit jubileumjaar met een knallend tentoonstellingsprogramma.

De zomertentoonstellingen Grenzeloos en vrij - Van Appel tot Basquiat, De andere Picasso - Terug naar de bron en Alle kinderen kunstenaar vormen het hoogtepunt van het jubileumjaar en zijn nu te zien tot en met 8 oktober.

Cobra

V.l.n.r Onder de vulkaan (1981) Martin Disler, Torquato Tasso (1976) van A.R. Penck, Trümmerfrau (1978) van Georg Baselitz, De val (1981) van Karel Appel. Fotograaf Peter Tijhuis

Grenzeloos en vrij      
Van Appel tot Basquiat

2 juni - 8 oktober 2023  

"Cobrakunst was een eruptie van geblokkeerde spontaniteit"
- Maarten Bertheux, gast-conservator Grenzeloos en vrij 

Met een parade aan namen wordt in Grenzeloos en vrij de Cobra kunst in relatie tot voorlopers, tijdgenoten en hedendaagse kunstenaars getoond. Door de kunstwerken naast of dichtbij elkaar te plaatsen ontstaan nieuwe dwarsverbanden en perspectieven op de betekenis van Cobra kunst. Cobra kunstenaars zoals Appel, Constant, Alechinsky, Corneille, Jorn, Götz, Van der Gaag, worden samen getoond met voorlopers zoals Van Gogh, Picasso, Beckmann, Schwitters, Klee, Miró, Munch. Daarnaast zijn werken te zien van tijdgenoten zoals Pollock, Katzuo Shiraga, Dubuffet en Willem de Kooning en meer recente kunstenaars zoals Baselitz, A.R. Penck, Martha Jungwirth, Jean-Michel Basquiat, Tal R, Cecily Brown en Eva Räder.  

Na een tijd waarin elke expressie was onderdrukt en in de meeste steden de puinhopen van de Tweede Wereldoorlog nog moesten worden opgeruimd, was de kunst van Cobra een eruptie van geblokkeerde spontaniteit. Het veroorzaakte opschudding en het provoceerde met wilde en rauwe beelden. Ondanks dat de Cobra-beweging officieel slechts 1000 dagen duurde (1948 -1951) zou het experimentele en provocatieve karakter nog naklinken in meerdere kunstuitingen van de afgelopen 75 jaar. Met de overzichtstentoonstelling Grenzeloos en vrij. Van Appel tot Van Gogh brengt het Cobra Museum voor Moderne Kunst Amstelveen 120 kunstwerken van bekende en minder bekende kunstenaars samen in verrassende combinaties.

Naar persbericht

Beeldmateriaal Grenzeloos en vrij

Podcast: 

In de driedelige podcast serie Cobra 75 gaat journalist Luuk Heezen in gesprek met acteur en kunstenaar Jeroen Krabbé, schrijver en kunstrecensent Joke de Wolf en kunstenaar Tanja Ritterbex mensen over 75 jaar Cobra kunst. Ook bespreken ze enkele kunstwerken die te zien zijn in de tentoonstelling Grenzeloos en vrij.

Eerste aflevering

Vrouwen, kinderen en dieren (1951) van Karel Appel (l), De keuken (1948) van Pablo Picasso (r) Fotograaf Peter Tijhuis

De andere Picasso  
Terug naar de bron  

2 juni – 8 oktober 2023 

Dit jaar is het niet alleen 75 jaar geleden dat de Cobra-beweging werd opgericht. In 2023 is het ook 50 jaar geleden dat één van de beroemdste kunstenaars uit de 20ste eeuw overleed: Pablo Picasso. Het Cobra Museum besteedt hier aandacht aan met de tentoonstelling De andere Picasso -Terug naar de bron.

In De andere Picasso komt een minder bekend deel van het oeuvre van Picasso aan bod. Een selectie van bijna honderd kunstwerken uit zowel publieke- als privécollecties maakt de geniale hand en fantasievolle geest van Picasso zichtbaar. Van tekeningen, gravures tot, zijn grote fascinatie, keramiek.

In zijn carrière gaat Picasso telkens terug naar zijn kindertijd en zijn culturele achtergrond, waarin thema’s als liefde en dood, schoonheid en het monster, de kunstenaar en zijn model en zijn liefde voor dans en theater een grote rol spelen. Hij kan als de grote ontdekker van nieuwe vormen in de moderne kunst worden beschouwd en daarnaast was hij een inspiratiebron voor onnoemlijk veel kunstenaars, waaronder de Cobra kunstenaars. “Elk kind  is een kunstenaar” is een van zijn bekendste uitspraken.

Naar persbericht

Beeldmateriaal De andere Picasso

Fotograaf Peter Tijhuis

Alle kinderen kunstenaar 
2 juni - 8 oktober 2023 

Het Cobra Museum toont tekeningen van een groep bijzondere ‘kunstenaars in de dop’: namelijk van 40 kinderen afkomstig uit 13 verschillende landen. De presentatie Alle kinderen kunstenaar is samengesteld door acteur, schilder en kunstprogrammamaker Jeroen Krabbé en kunstpedagoog en cultureel adviseur Annefie van Itterzon.

De kindertekeningen in de presentatie zijn tussen 1983 en 2021 verzameld door Annefie van Itterzon. Vorig jaar schonk zij ruim 900 kindertekeningen aan de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE). Jeroen Krabbé koos samen met Van Itterzon uit deze schenking 40 kindertekeningen voor de tentoonstelling in het Cobra Museum. Daar zijn twee van zijn eigen kindertekeningen aan toegevoegd. De presentatie past in het gedachtegoed van bekende kunstenaars als Pablo Picasso en de Cobra-leden die kindertekeningen zagen als een bron van expressieve rijkdom.

Naar persbericht

Beeldmateriaal Alle kinderen kunstenaar

Cobra

Fotograaf Matthijs Immink

 

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie