Genderongelijkheid in beloning op de werkvloer blijft bestaan
Nauwelijks vooruitgang ten opzichte van drie jaar geleden
Genderongelijkheid in beloning blijft bestaan: weinig vooruitgang in de afgelopen drie jaar.
Er is in de afgelopen drie jaar weinig vooruitgang geboekt in de aanpak van ongelijkheid in beloning tussen mannen en vrouwen. Zes op de tien werkenden in Nederland vindt dat de situatie hetzelfde of zelfs slechter is geworden. Zo ontvangen mannen nog steeds meer salarisverhoging en verwachten minder vrouwen dan mannen de komende maanden een bonus of promotie.
Dit blijkt uit het onderzoek People at Work 2023: a global workforce view, uitgevoerd door het onderzoeksinstituut van HR- en salarisdienstverlener ADP. Voor het onderzoek zijn meer dan 32.000 werknemers in zeventien landen, waaronder Nederland, ondervraagd over actuele thema's die op de werkvloer spelen.
Vrouwen blijven achter
Het loon van mannen steeg in 2022 gemiddeld met 4,99%, terwijl dat van vrouwen met 4,70% toenam. En ook voor de komende maanden verwachten mannen een grotere stijging dan vrouwen, namelijk 5,70% tegenover 4,89%. Meer dan een kwart (27,70%) van de mannelijke medewerkers verwacht daarnaast de komende maanden een bonus, onder vrouwen is dat 21,76%. Het percentage mannen dat rekent op een promotie is ook hoger dan dat van vrouwen, namelijk 22,60% tegenover 19,12%.
Meer verantwoordelijkheid
Ondanks alle aandacht voor de ongelijkheid en de roep deze kloof te dichten, blijkt in de praktijk dat slechts één op de vier medewerkers (28,14%) het gevoel heeft dat de situatie in de afgelopen drie jaar is verbeterd. Opvallend is dat als medewerkers ontevreden zijn over hun baan dat dit bij mannen voornamelijk wordt veroorzaakt door werk dat niet langer uitdagend is, terwijl bij vrouwen toegenomen verantwoordelijkheid zonder loonstijging op één staat. Eén op de twee vrouwen (51%) voelt zich dan ook onderbetaald.